Μεσσηνία: Ξεκινά σήμερα η διανομή τροφίμων στους 15.000 δικαιούχους

Μεσσηνία: Ξεκινά σήμερα η διανομή τροφίμων στους 15.000 δικαιούχους

Ξεκινά σήμερα στη Μεσσηνία η διάθεση των τροφίμων στους περίπου 15.000 ωφελούμενους του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) και θα ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή. Συνολικά στη Μεσσηνία πάνω από 6.300 νοικοκυριά (οικογένειες) έχουν ενταχθεί αυτή τη φορά στο επισιτιστικό πρόγραμμα, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου τα νοικοκυριά είναι 18.000.

Λόγω δε των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, η διανομή θα γίνει κατ’ οίκον, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σημεία διανομής, ενώ αυτός ο τρόπος θα συνεχισθεί και στις μελλοντικές διανομές.

Τα είδη που θα παίρνουν από σήμερα οι δικαιούχοι είναι: αλάτι, αλεύρι αρτοσκευάσματα, μοσχάρι, γάλα εβαπορέ, ελαιόλαδο, ζάχαρη, ζυμαρικά, κοτόπουλο, κρεμμύδια, πατάτες, πορτοκάλια, ρύζι, τοματοχυμός, ντομάτες, τυρί φέτα, φακές, φασόλια, χοιρινό και ψωμί του τοστ.

Προγραμματισμός
Το έργο έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εκτός της βασικής υλικής συνδρομής, περιλαμβάνει συνοδευτικά μέτρα ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων.

Για τις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας, Αργολίδας και Λακωνίας θα διατεθούν συνολικά για την υλοποίηση του προγράμματος περίπου 4.000.000 ευρώ σε τέσσερις φάσεις. Η δε εφαρμογή του ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Για τη διευθέτηση των λεπτομερειών υλοποίησης του προγράμματος, την Παρασκευή στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και με τη συμμετοχή στελεχών της αρμόδιας για το πρόγραμμα Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας και εκπροσώπου του αναδόχου.

Πότε θα γίνει η διανομή
Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει διανομή των τροφίμων στους ωφελουμένους του Δήμου Καλαμάτας σήμερα Μεγάλη Τρίτη, αύριο Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη. Αύριο θα εξυπηρετηθούν οι ωφελούμενοι των Δήμων Τριφυλίας, Οιχαλίας και Μεσσήνης. Τη Μεγάλη Πέμπτη οι δικαιούχοι των Δήμου Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας και η πόλη της Μεσσήνης, ενώ για το Δήμο Δυτικής Μάνης η διανομή θα γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η ενημέρωση των δικαιούχων έχει γίνει κυρίως με ειδοποίηση στα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ θα ειδοποιηθούν με sms για την ημέρα διανομής. Για να παραλάβουν τα τρόφιμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική τους ταυτότητα και το ΑΜΚΑ.

Εκτός της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διανομή, θα υπάρξει συνεργασία και με τις κοινωνικές δομές των Δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Όσοι δικαιούχοι έχουν αλλάξει τηλέφωνο ή διεύθυνση και δεν έχουν ενημερωθεί, μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο όπου  διαμένουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη