Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ξεκίνησαν οι μοριακοί έλεγχοι μεθόδου ανάλυσης PCR για τον κορωνοϊό

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ξεκίνησαν οι μοριακοί έλεγχοι μεθόδου  ανάλυσης PCR για τον κορωνοϊό

-«Λύνει» τα χέρια στο ιατρικό προσωπικό και οι «ύποπτοι» ασθενείς αποφεύγουν την ταλαιπωρία

Από την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι μοριακοί έλεγχοι μέσω της μεθόδου ανάλυσης PCR για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού covid-19. Όπως είχε κάνει γνωστό η διοίκηση του νοσοκομείου, από τις αρχές Απριλίου είχε προμηθευτεί το μηχάνημα για το μοριακό έλεγχο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν τα πρώτα αντιδραστήρια. Σήμερα, δε, αναμένεται να γίνει η παραλαβή και της δεύτερης παραγγελίας αντιδραστηρίων.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μοριακή τεχνική ανάλυσης αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR πραγματικού χρόνου. Επίσης, είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση του νέου ιού.

Για την εξέταση γίνεται λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος με στυλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με τη μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα.

Από τη στιγμή που σε ένα δείγμα ξεκινά η διαδικασία της εξέτασης, απαιτούνται περίπου 2 ώρες για την ολοκλήρωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί και αναλυθεί δοκιμαστικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας περίπου 25 δείγματα. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν σταλεί και στο Ινστιτούτο Παστέρ και έχει επιβεβαιωθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Η προμήθεια και λειτουργία της συσκευής PCR θεωρείται ως μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά της διοίκησης, καθώς εφεξής σε πολύ σύντομο χρόνο το ιατρικό προσωπικό θα έχει στη διάθεσή του το αποτέλεσμα της ανάλυσης, χωρίς το ύποπτο περιστατικό να παραμένει σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο για περισσότερο από ένα 24ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ψυχικής ταλαιπωρίας και αγωνίας του ασθενή. Σημειώνεται, δε, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δε χρειάστηκε να ξοδέψει χρήματα για την αγορά του αναλυτή, μιας και το προμηθεύτηκε με σύμβαση χρησιδανείου.

Τον ίδιο ακριβώς αναλυτή διαθέτουν σήμερα τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» «Ωνάσειο», καθώς και το Αττικό από την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο μοριακός έλεγχος δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αλλά μόνο σε ασθενείς για τους οποίους το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου θα κρίνει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ύποπτα στον κορωνοϊό.

Του Κώστα Γαζούλη