Ο κορωνοϊός “χτύπησε” το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ο κορωνοϊός “χτύπησε” το  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για τη σταδιακή άρση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, εκτός όλων των άλλων ξεκαθάρισε ότι θυσία στο… βωμό του ιού θα γίνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, οι εκδηλώσεις του “πολιτιστικού καλοκαιριού”, αθλητικά γεγονότα όπως τα “Παπαφλέσσεια”, αλλά και τα πανηγύρια σε περιοχές του νομού.

Από το χθεσινό διάγγελμα είναι χαρακτηριστικό το σημείο που αναφέρεται σε μαζικές εκδηλώσεις: “Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές”.

Έτσι, θα είναι η πρώτη φορά από την έναρξή του που δε θα διεξαχθεί φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αλλά και πληθώρα πολιτιστικών γεγονότων.

Επίσης, από το χθεσινό διάγγελμα θα πρέπει να κρατήσουμε ορισμένες κρίσιμες ημερομηνίες που καθορίζουν την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Έτσι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

Στις 4 Μαΐου καταργείται η αποστολή SMS – συμπλήρωση γραπτής βεβαίωσης για την έξοδο από το σπίτι. Ωστόσο, θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί για τις εκτός περιφέρειας μετακινήσεις, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα. Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και ορισμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και ΚΤΕΟ. Θα επιτρέπεται η υπαίθρια ατομική άθληση τόσο σε στεριά όσο και σε θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν προς το παρόν κλειστές. Τέλος, 4 Μαΐου θα ανοίξουν και οι ναοί αλλά μόνο για ατομική λατρεία.

-Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Σε όλες τις περιπτώσεις θα ισχύσουν οι κανόνες για την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων ή συγχρωτισμού.

Στις 17 Μαΐου θα επιτραπεί η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών, με αυστηρούς κανόνες που θα καταρτιστούν σε συνεργασία και με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

-Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα και θα ανοίξουν επιχειρήσεις εστίασης, με προϋποθέσεις που μένει να προσδιοριστούν. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενδέχεται να ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκείνη την ημέρα θα λειτουργήσουν και πάλι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: “Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και το ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα. Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό”.

Α.Π.