Πρωταθλητές οι πρωτοπόροι και διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αποφάσισε η ΕΠΟ

Πρωταθλητές οι πρωτοπόροι και διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αποφάσισε η ΕΠΟ

Πρωταθλητής ο Πάμισος- Παραμένει στην κατηγορία το Διαβολίτσι

«Οριστική διακοπή πρωταθλημάτων Ενώσεων… Και επικύρωση βαθμολογίας ως είχε στην διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω έκτακτων μέτρων. Covid-19», με αυτό το σύντομο μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, Βασίλης Σπηλιώτης, κοινοποίησε την είδηση ότι τα τοπικά πρωταθλήματα δεν θα συνεχιστούν, λόγω του φόβου περαιτέρω διάδοσης της πανδημίας. Τη σχετική απόφαση πήρε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματείας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με αυτήν η ανάδειξη των πρωταθλητών θα γίνει με βάση την βαθμολογία όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τη διακοπή, ενώ οι τοπικές Ενώσεις θα λάβουν ξεχωριστά αποφάσεις για το τι θα γίνει με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν, με βάση την ευχέρεια για τροποποίηση στις προκηρύξεις που δίνει η τροπολογία του αθλητικού νόμου που κατέθεσε πριν λίγα 24ωρα ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που δόθηκε από την ΕΠΟ, όσον αφορά στα ερασιτεχνικά, μετά της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης της ΕΕ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που έγινε με τη συμμετοχή του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ και του εκπροσώπου της UEFA κ. Μάριου Γεωργίου, έχει ως εξής:

«Αναστέλλεται οριστικά, λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από την εξάπλωση του covid-19 και των μέτρων περιορισμού της επέκτασης του, η διεξαγωγή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλου ευθύνης διοργάνωσης των Ε.Π.Σ., καθώς και της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας της Ε.Π.Ο., περιόδου 2019-20. Για όλες τις εθνικές και τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες επικυρώνονται οι βαθμολογίες ως έχουν την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων. Οι πρωτοπόροι των Α΄ τοπικών κατηγοριών προβιβάζονται στην Γ΄ Εθνική κατηγορία της περιόδου 2020-21. Για τη διαδικασία ανόδου, σε περίπτωση ισοβαθμιών ομάδων ισχύουν οι διατάξεις του ΚΑΠ και για την περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ομίλων Α’ κατηγορίας τα κριτήρια πολλαπλών ομίλων της UEFA. Μετά την επικύρωση των βαθμολογιών, οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων έχουν δικαίωμα τροποποιήσεων των προκηρύξεών τους, βάσει των διατάξεων της πρόσφατης τροπολογίας του Υφυπουργού Αθλητισμού. Οι τελικές αποφάσεις για την Γ΄ Εθνική θα ληφθούν κατόπιν νεότερης εισήγησης της Επιτροπής Διοργανώσεων».

Στα …καθ’ ημάς αυτό σημαίνει ότι πρωταθλητής στην Α’ Μεσσηνίας αναδεικνύεται ο Πάμισος Μεσσήνης (σε 21 αγώνες έχει 49 βαθμούς, έναντι 48 του Απόλλωνα Καλαμάτας), ενώ οι «πράσινοι» εξασφαλίζουν παράλληλα την άνοδο στην Γ’ Εθνική.

Τον τίτλο στην Α1 κατηγορία κατακτά η Ομόνοια και νικητές στους ομίλους της Β’ Τοπικής αναδεικνύονται Αναγέννηση Παραλίας, ΠΑΣ Ράχης και ΑΕ Λογγάς.

Αναμονή υπάρχει για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν και σίγουρα η ΕΠΣΜ θα είναι σε θέση να λάβει την δικαιότερη απόφαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους.

Παραμονή για Διαβολίτσι στην Γ’ Εθνική μετά την οριστική διακοπή

«Για όλες τις εθνικές και τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες επικυρώνονται οι βαθμολογίες ως έχουν την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων», αλλά και «Οι τελικές αποφάσεις για την Γ΄ Εθνική θα ληφθούν κατόπιν νεότερης εισήγησης της Επιτροπής Διοργανώσεων», αποφάνθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Με βάση τα παραπάνω στον 7ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής πρωταθλητής αναδεικνύεται μετά από τις διεξαχθείσες 23 αγωνιστικές (τρεις πριν το κανονικό τέλος) ο Αστέρας Βλαχιώτη και, το κυριότερο για τη Μεσσηνία, παραμένει στην κατηγορία ο ΑΟ Διαβολιτσίου σε κάθε περίπτωση, καθώς βρίσκεται ούτως ή άλλως πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού (8η).

Αυτό σημαίνει ότι στον ΑΟΔ δεν έχουν να αγωνιούν για τις περαιτέρω αποφάσεις που θα ληφθούν για τις ακριβείς διαδικασίες υποβιβασμού ή σωτηρίας που θα ισχύσουν για τις ομάδες που είναι κάτω από τη ζώνη.