Σχεδόν ένας στους οκτώ στη Μεσσηνία έχει αποσύρει το κατάλυμά του από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Σχεδόν ένας στους οκτώ στη Μεσσηνία έχει αποσύρει το κατάλυμά του από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Οι περισσότεροι σκέφτοναι να επιστρέψουν στην παραδοσιακή ενοικίαση 

Σε πολύ λιγότερο από το 1/8 όσων υπήρχαν τον Ιανουάριο έχουν μειωθεί τα διαθέσιμα σπίτια και δωμάτια στη Μεσσηνία που προβάλλονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Ειδικότερα, σε ολόκληρη τη Μεσσηνία τον Ιανουάριο υπήρχαν διαθέσιμοι περίπου 2.500 χώροι για βραχυχρόνια μίσθωση και χθες, για το Σαββατοκύριακο, ήταν περίπου 300. Το ίδιο ίσχυε και για ημερομηνίες του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη γενικότερη τάση που επικρατεί αυτή την περίοδο παγκοσμίως, οι ιδιοκτήτες που έχουν τα σπίτια και τα διαμερίσματά τους στις πλατφόρμες έχουν αρχίσει να αποχωρούν και αναζητούν εναλλακτικές πηγές εσόδων, ενώ πολλοί εξ αυτών στρέφονται ξανά στην παραδοσιακή μακροχρόνια ενοικίαση.

Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στη Μεσσηνία γνωρίζουν ήδη πολύ καλά ότι το πλήγμα στον Νο1 οικονομικό μας δείκτη για το ΑΕΠ, τον τουρισμό, θα είναι πολύ μεγάλο φέτος.

Ξαναγυρίζουν 

στην παραδοσιακή ενοικίαση

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου φέτος η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν τόσο μεγάλη και στη Μεσσηνία, που είχε καταγραφεί τρομακτική έλλειψη σε ανεύρεση μόνιμης κατοικίας με ενοίκιο, ενώ οι τιμές είχαν χτυπήσει «κόκκινο».

Η πανδημία του κ HYPERLINK “https://emea.gr/tag/koronoios” ορωνοϊού, όμως, έχει ήδη καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία όλου του πλανήτη. Η τουριστική κίνηση αυτή τη στιγμή είναι μηδενική και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες που είχαν τα σπίτια και τα διαμερίσματά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αρχίσει να αποχωρούν, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων, ενώ πολλοί στρέφονται ξανά στην παραδοσιακή ενοικίαση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων το κάνουν αυτό για δύο λόγους, όπως μας μετέφεραν άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια νοίκιαζαν με βραχυχρόνια μίσθωση:

-Πρώτον, γιατί τώρα λόγω της πανδημίας φοβούνται ποιος θα είναι ο ενοικιαστής και τι μπορεί να «φέρει» μαζί του από την περιοχή που έρχεται

-Δεύτερον, βλέπουν ότι οι τιμές των ενοικίων για μακροχρόνια μίσθωση είναι ακόμα σε ανοδική πορεία, καθιστώντας πάλι ελκυστικό τον παραδοσιακό τρόπο μίσθωσης των ακινήτων τους, αλλά και πιο ασφαλή. 

Νέα τάση

Ακόμα και ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων ή δωματίων στη Μεσσηνία που θα μπορούσαν να κερδίσουν ελάχιστα (σε μια τέτοια δύσκολη οικονομικά περίοδο) από μια μικρή μετακίνηση ανθρώπων, μας είπαν ότι έχουν επιλέξει να μη δέχονται μισθώσεις, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και της οικογένειάς τους. Έτσι, τα κρατούν κλειστά και έχουν ζητήσει την αφαίρεσή τους από τις πλατφόρμες. Μάλιστα, μας μετέφεραν πως προς έκπληξή τους κάποιες πλατφόρμες, παρά το αίτημά τους, συνεχίζουν να προβάλλουν το κατάλυμα, αλλά οι ίδιοι, αν υπάρξει ζήτηση, θα αρνηθούν την κράτηση.

Φυσικά, όπως υπογραμμίζουν, όλος ο κόσμος είναι «παγωμένος» και δεν υπάρχει ζήτηση ούτε και για τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού.

Επίσης, θεωρούν πως η όποια κίνηση δειλά δειλά υπάρξει το καλοκαίρι, εάν και εφόσον ηρεμήσει το φαινόμενο της πανδημίας, θα περιορισθεί αυστηρά στους Έλληνες, για τους οποίους πιστεύουν ότι θα προσπαθήσουν να «δραπετεύσουν» έστω και για λίγες μέρες.

Αυτό, ωστόσο, που βλέπουν να αναπτύσσεται ως τάση για φέτος το καλοκαίρι, είναι ότι οι όποιοι επισκέπτες θα επιλέξουν καταλύματα εκτός αστικών πόλεων και ανεξάρτητες κατοικίες, προκειμένου να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν την υγεία τους, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό, όπως, για παράδειγμα, θα συνέβαινε σε ένα ξενοδοχείο ή μεγάλο συγκρότημα.

Όπως δε χαρακτηριστικά μας είπε ένας: «Όσο και να περάσει αυτό που ζούμε, μια μικροβιοφοβία θα μας μείνει μετά». 

Της Βίκυς Βετουλάκη