Τέθηκαν οι άξονες για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου

Τέθηκαν οι άξονες για  την ανάπτυξη του Ταϋγέτου

Οι κατευθυντήριοι άξονες για την προώθηση της υλοποίησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, που θα αφορά περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης στο εν λόγω εμβληματικό βουνό της Πελοποννήσου, τέθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Με κύριο στόχο την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση περιοχών του Ταϋγέτου που ανήκουν στους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης, θα διατεθεί -από το ΕΣΠΑ/ΠΕΠ, καθώς και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα- συνολική πίστωση 25.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 20 θα προορίζονται για έργα δημόσιου χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα 5 θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις πιο πάνω περιοχές.

Φορέας στρατηγικής της ΟΧΕ θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ το συντονισμό θα αναλάβει τεχνικός σύμβουλος.

Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, οι δύο Περιφερειακές Ενότητες (Λακωνίας και Μεσσηνίας) και οι δύο Δήμοι (Καλαμάτας και Σπάρτης) θα πρέπει να συνεννοηθούν για το χώρο, τους στόχους και την ιεράρχηση στις περιοχές τους. “Μαζεύουμε όσες μελέτες είχαν γίνει και παρέμεναν στα ντουλάπια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο αντικείμενο θα πραγματοποιηθεί έπειτα από ένα μήνα περίπου, ενώ η επιδίωξη που υπάρχει είναι να αρχίσει να παράγεται έργο μέσα στο 2021.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας και Μεσσηνίας Θεόδωρος Βερούτης και Στάθης Αναστασόπουλος αντίστοιχα, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Σπάρτης Πέτρος Δούκας, στελέχη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δύο Δήμων, όπως και εκπρόσωποι της διαχειριστικής αρχής.

«Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών και παρεμβάσεων στην περιοχή της ΟΧΕ θα συμβάλει στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση συνεργειών στις επενδύσεις που στηρίζονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

Στην περίπτωση των ορεινών οικισμών του Ταϋγέτου πρέπει να αντιμετωπισθούν τα σημαντικά προβλήματα εγκατάλειψης και ταυτόχρονα οι πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές τους», ανέφερε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας θα διατεθούν προς την αρμόδια Υπηρεσία όλες οι μελέτες που έχουν συνταχθεί κατά το παρελθόν, με σκοπό να βοηθηθεί το έργο και να έχουμε αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο.

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που -μεταξύ άλλων- θα εξεταστούν θα αφορούν γεφύρια, οδικό δίκτυο, μοναστήρια, ορειβατικά καταφύγια, τον Καιάδα, αλλά και μικρές επιδοτήσεις στον ιδιωτικό τομέα.