Τέρμα από χθες οι φωτιές στην ύπαιθρο – Ξεκίνησαν έλεγχοι σε όλους τους ΧΑΔΑ

Τέρμα από χθες οι φωτιές στην ύπαιθρο  – Ξεκίνησαν έλεγχοι σε όλους τους ΧΑΔΑ

Απαγορεύονται από χθες οι φωτιές στην ύπαιθρο και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει αλλάξει και θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρονιά, την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, η απαγόρευση χρήσης φωτιάς στην ύπαιθρο άρχισε χθες 15 Απριλίου και θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου.

Για φέτος η έναρξη απαγόρευσης καύσης έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κατά 15 ημέρες νωρίτερα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Μάλιστα, η απόφαση πάρθηκε έπειτα από σχετική εισήγηση όλων των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Πελοποννήσου.

Κατά την πυροσβεστική διάταξη, απαγορεύεται η χρήση φωτιάς σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου (15/4 έως 31/10/2020) απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων, χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Μεσσηνίας, πάντως, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου με διασπορά δυνάμεων, περιπολίες σε όλο το νομό και στελέχωση των πυροφυλακίων. 

Μάλιστα, ήδη από την αρμόδια επιτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε όλες τους ΧΑΔΑ του νομού, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική έκθεση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτές ή όχι.

Β.Β.