Τα χρήματα από τη νομική βοήθεια που παρείχαν ζητούν οι δικηγόροι

Τα χρήματα από τη νομική βοήθεια  που παρείχαν ζητούν οι δικηγόροι

Άμεση εκκαθάριση των ανεκκαθάριστων φακέλων και καταβολή των οφειλόμενων αμοιβών σε δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνο Αλεξανδρή, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έπειτα από αποφάσεις της Ολομέλειας.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλόμενων αμοιβών του ΤΑΧΔΙΚ προς τους δικηγόρους που προσέφεραν υπηρεσίες Νομικής Βοήθειας. 

Εξαιτίας δε της παρούσας χρονικής συγκυρίας, αυτό, όπως επισημαίνεται, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, «καθώς υφίσταται πλήρης αδυναμία άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να στερούνται οποιουδήποτε εισοδήματος και η συντριπτική πλειοψηφία τους να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε βασικές τους ανάγκες και να αντιμετωπίζει κίνδυνο βιοπορισμού».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι δικηγόροι αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού Μαρτίου και Απριλίου, ύψους 800 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Βερβεσός τονίζει, μάλιστα, ότι η καθυστέρηση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλόμενων αμοιβών είναι πάρα πολύ μεγάλη, υπερβαίνει τα δύο ή και τρία έτη σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτή τη στιγμή λιμνάζουν χιλιάδες ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι, επειδή ως λόγος της καθυστέρησης προβάλλεται η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προτίθεται να συνδράμει το έργο του ΤΑΧΔΙΚ με προσωπικό ή συνεργάτες των δικηγορικών συλλόγων.

Β.Β.