Ένωση Γονέων Καλαμάτας: «Να μη γίνουν τα μαθήματα Big Brother και οι μαθητές viral πρωταγωνιστές»

Ένωση Γονέων Καλαμάτας: «Να μη γίνουν τα μαθήματα Big Brother  και οι μαθητές viral πρωταγωνιστές»

“Επιτακτική η ανάγκη μόνιμων προσλήψεων στην καθαριότητα για να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια τα σχολεία” 

Ύστερα από δύο μήνες τα σχολεία άνοιξαν χθες και πάλι τις πόρτες τους, σε πρώτο στάδιο για τους μαθητές της 3ης Λυκείου. Καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσουν οι μαθητές των άλλων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων, αλλά και των Δημοτικών σε μεταγενέστερο χρόνο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων της Καλαμάτας έδωσε χθες, στον προαύλιο χώρο του 21ου Δημοτικού Σχολείου, συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος Γρηγόρης Οικονομόπουλος σημείωσε ότι από τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα δίνει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων η Ένωση δεν έχει πρόβλημα, αλλά τονίζει ότι αυτό πρέπει να συμβεί υπό συγκεκριμένους όρους, που ούτως ή άλλως αποτελούν πάγια και χρόνια αιτήματα, τα οποία η υγειονομική κρίση έκανε πιο επιτακτικά. Εφόσον αυτά δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε πως υπάρχει έντονος προβληματισμός των γονέων. Επισήμανε ότι ειδικά στην περιοχή μας υπάρχουν παλιά σχολικά συγκροτήματα, αλλά και αρκετά με ελλιπή συντήρηση, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας. 

Κατέκρινε δε την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των μαθητών ανά τμήμα μέσω του “πολυνομοσχεδίου” στην Παιδεία, την ώρα που οι ίδιοι για χρόνια ζητούν τάξεις με το πολύ 15-20 παιδιά. Επίσης, ζήτησε σύγχρονες μεταφορές στο σχολείο για όλους τους μαθητές, υπενθυμίζοντας ότι αρκετά παιδιά σε καθημερινή βάση θα αναγκαστούν να μπαίνουν σε γεμάτα λεωφορεία. 

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η ανάγκη για μέριμνα προς τους εργαζόμενους γονείς είναι πάγια, ενώ ζήτησε αύξηση στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. 

Ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε ότι όλα αυτά δεν αφορούν μόνο στους επόμενους 1-2 μήνες, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουν επιλυθεί εν όψει της νέας σχολικής περιόδου.

Με τους όρους που έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων συμφώνησε ο κ. Μάριος Δημάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας. Από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για πρόσληψη ακόμα μιας καθαρίστριας στο Ειδικό Σχολείο. Πρόσθεσε, δε, ότι αρκετοί μαθητές με σοβαρές παθήσεις δε θα είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ ζήτησε να βρεθεί λύση και εν όψει Σεπτεμβρίου, προκειμένου τα παιδιά να μη συνεχίσουν να κάνουν μάθημα στο λυόμενο-«αίθουσα κλουβί». 

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Κώστας Πετρόπουλος, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας. Ο κ. Πετρόπουλος στάθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για δια ζώσης διδασκαλία ταυτόχρονα με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη. Υπογράμμισε ότι ως Ένωση Γονέων Καλαμάτας, από κοινού με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων & Μαθητών Ελλάδος, θεωρούν αυτή την τροπολογία σαν το “κερασάκι στην τούρτα” της αντι- εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου, χαρακτηρίζοντάς τη άκρως αντιπαιδαγωγική. Πρόσθεσε πως παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αφού δεν παρέχει καμία δικλείδα ασφαλείας. 

Κλείνοντας τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει την ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση, μετατρέποντας τα μαθήματα σε “Big Brother”. Κάλεσε, δε, όλους τους συλλόγους γονέων μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να ακυρώσουν αυτή την τροπολογία στην πράξη, καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψουν τα παιδιά τους να γίνουν “viral” πρωταγωνιστές μέσα στην τάξη. 

Του Κώστα Γαζούλη

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας