Από τον Ιούνιο ξεκινά η δακοκτονία στη Μεσσηνία

Από τον Ιούνιο ξεκινά η δακοκτονία στη Μεσσηνία

Κανονικά προετοιμάζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας που θα υλοποιηθεί φέτος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, η εφαρμογή του αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων, η ανθοφορία στα ελαιόδενδρα είναι ικανοποιητική, αλλά, όπως υπογραμμίζουν, τα πάντα θα εξαρτηθούν από πώς θα εξελιχθούν η επικονίαση και η καρπόδεση. Μετά τα στάδια αυτά θα είναι δυνατό να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Διαγωνισμοί

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας, όπως σημείωσε ερωτώμενος ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τους εργολάβους παγιδοθεσίας και έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τους εργολάβους ψεκασμού και έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχει ψηφισθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς ανάδοχους, το πρόγραμμα θα μπορέσει να ξεκινήσει. Αυτό εφαρμόσθηκε από το 2015 και μέχρι σήμερα με τροπολογία που κατατέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των υπηρεσιακών δομών της Μεσσηνίας, ενώ με ρύθμιση επιτρέπεται η εκτέλεση προσυμβατικών εργασιών δακοκτονίας.

Από τον Ιούνιο

Έτσι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας με τους προσωρινούς αναδόχους και θα ολοκληρωθεί με τους οριστικούς, όταν τελειώσει όλη η διαδικασία των διαγωνισμών.

Επίσης, η ΔΑΟΚ έχει αποστείλει εδώ και μέρες στο ΑΣΕΠ την ανακοίνωση για το διαγωνισμό πρόσληψης εποχικού προσωπικού δακοκτονίας με 6μηνη σύμβαση, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Αναμένεται η σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ για να γίνει δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης και της κατάστασης των δικαιολογητικών που πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεργασία, είτε με εργασία από το σπίτι ενώ βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη