«Επιστρεπτέα Προκαταβολή»: Δεύτερος γύρος τον ερχόμενο Ιούλιο

«Επιστρεπτέα Προκαταβολή»:  Δεύτερος γύρος τον ερχόμενο Ιούλιο

Στο μεταξύ ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής («κρατικό δάνειο» χωρίς μεσολάβηση τράπεζας) σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

Παρατάσεις

-Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.

-Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές, με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.

-Έχει, επίσης, παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

-Μέχρι την Κυριακή μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε το Δεκέμβριο.

-Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Υπάρχει πάντα και μια νέα διευκόλυνση – παράταση προς όλες τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους, αναστέλλοντας έως τις 30 Ιουνίου, ήτοι για χρονικό διάστημα τριών μηνών, τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων».

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει θεσπιστεί από το 2018. Έχει δημιουργηθεί μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες (από εταιρείες έως συλλόγους) που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρούν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.

Αν και έχουν παρέλθει περισσότεροι από 18 μήνες από την ψήφιση του νόμου, το «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» δεν έχει ενεργοποιηθεί, με την τελική καταληκτική προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπνέει το Μάρτιο του 2021.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/ Οικονομολόγος