Καλαμάτα: Τραπεζάκια έξω με μάσκες και… κανονικότητα

Καλαμάτα: Τραπεζάκια έξω με μάσκες και… κανονικότητα

-Θ. Βασιλόπουλος: «Στηρίζοντας τους επαγγελματίες της εστίασης, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας»

«Προσεκτικά» άνοιξαν από χθες τα καταστήματα εστίασης στην Καλαμάτα. Αποστάσεις, αντισηπτικά, εργαζόμενοι με μάσκες και γάντια, άλλοι κρατώντας τους δίσκους κι άλλοι πίσω από τους πάγκους, ήταν τα στοιχεία που κυριαρχούσαν. Οι πολίτες που κάθισαν να απολαύσουν την… καινούργια μέρα, αρκετοί, αλλά όχι στο βαθμό που κάποιοι περίμεναν. Η προσέλευση έμοιαζε σαν μια… καλή καθημερινή μέρα.

Επίσκεψη σε καταστήματα του κέντρου και της παραλίας πραγματοποίησε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους επαγγελματίες κατέγραψε αιτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τα νέα δεδομένα στη μετά καραντίνα εποχή. 

Μάλιστα, εξετάστηκαν από κοντά τα περιθώρια που υπάρχουν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη γενικότερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής παραμένει η ενίσχυση της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με μειώσεις τελών στο μέτρο του δυνατού.

Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα κανονικότητα. Έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της υγειονομικής κρίσης, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εξετάζουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, κυρίως σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους. Στόχος είναι η στήριξη των επαγγελματιών. Αυτό είναι αυτονόητο, γιατί στηρίζοντας τους επαγγελματίες αυτού του κλάδου, στηρίζουμε και τις θέσεις εργασίας, κι αυτό είναι το ζητούμενο. 

Την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ και να έχουμε εργασία. Εμείς, ως Δήμος Καλαμάτας, έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, είτε μέσα από μειώσεις είτε με διάθεση επιπλέον τετραγωνικών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. 

Ακούμε τους επαγγελματίες με προσοχή, εξετάζουμε τα αιτήματά τους και εντός της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις για το σύνολο του Δήμου, ενσωματώνοντας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Τον κ. Βασιλόπουλο στις επισκέψεις του συνόδευαν στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κώστας Αθανασόπουλος.

Ικανοποιημένος από την πρώτη μέρα ανοίγματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος επισήμανε στο “Θ” ότι η καθυστέρηση στη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το τι θα ισχύσει, ιδιαίτερα με την παραλιακή ζώνη, δημιούργησε κάποιες… γκρίνιες, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.

Βάσει προχθεσινού ρεπορτάζ του “Θάρρους» από το συνάδελφο Κώστα Γαζούλη, “σύμφωνα με καταστηματάρχες της παραλίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Κώστας Αθανασόπουλος, τους είπε να πάρουν 5 μέτρα προς την “προκυμαία”, και όταν αυτοί έστησαν τα τραπέζια τους, έφτασε το Λιμενικό και τους ζήτησε να τα απομακρύνουν, αλλιώς θα έπρεπε να πάνε Αυτόφωρο… 

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος αρνείται ότι έδωσε εντολή, αλλά σε συζήτηση που είχε μαζί τους, τους τόνισε ότι αυτή θα είναι η εισήγησή του, χωρίς όμως τότε να είναι ακόμα γνωστή η ΚΥΑ από την επίσημη Πολιτεία”. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες μέρες αναμένεται να δώσουν όλες τις απαραίτητες απαντήσεις, αφού η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να… βοηθήσει τον κλάδο, στο βαθμό βέβαια που της επιτρέπεται. 

Πάντως, σε συνέχεια της δημοσίευσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ποτών και για τα ακόλουθα:

1. Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά τη λειτουργία του καταστήματος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

2. Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

3. Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

4. Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας