Μεσσηνία: Ξεχύθηκαν για ψώνια μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

Μεσσηνία: Ξεχύθηκαν για ψώνια μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

Έκρηξη αγορών κατά τις πρώτες μέρες απελευθέρωσης

Ισχυρή δόση αισιοδοξίας έδωσε το καταναλωτικό κοινό στον εμπορικό κόσμο της Μεσσηνίας, καθώς κατά τις πρώτες μέρες ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων παρατηρήθηκε έκρηξη αγορών, ανακουφίζοντας λίγο τα άδεια ταμεία τους. Ιδιαίτερα κατά τις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας, καταστηματάρχες βίωσαν σκηνές «Λευκής Νύχτας», με τον κόσμο να ξεχύνεται στα μαγαζιά και να ψωνίζει ό,τι είχε στερηθεί στη διάρκεια της καραντίνας.

Από χθες τα πράγματα χαλάρωσαν λίγο, όμως οι έμποροι εύχονται να συνεχισθούν οι αγορές και, κυρίως, συστήνουν να είμαστε προσεκτικοί με τα μέτρα προστασίας, καθώς κανείς δε θα αντέξει ένα πισωγύρισμα.

Καλαμάτα

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, τόνισε πως οι δύο πρώτες μέρες ήταν υπέροχες για τον εμπορικό κόσμο, ενώ από την Τετάρτη, αλλά και χθες, χαλάρωσαν λίγο τα πράγματα. «Τις δύο πρώτες ημέρες έγινε ένα μπαμ από κόσμο σε πολλά καταστήματα. Ο κόσμος βγήκε και κινήθηκε. Έπειτα από 55 ημέρες εγκλεισμού δημιουργήθηκαν ελλείψεις και ο κόσμος ψώνισε για να τις καλύψει. Μάλιστα, ο κόσμος είναι πολύ προσεκτικός, λαμβάνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Όποιος έρχεται, είναι με μάσκα και τηρεί τις αποστάσεις. Τους το περνάμε κι εμείς οι καταστηματάρχες αυτό. Μακάρι να συνεχισθεί αυτό το καλό ξεκίνημα. Τώρα, βέβαια, άνοιξαν και τα Λύκεια, ενώ θα ξεκινήσουν και οι πανελλήνιες εξετάσεις. Ο κόσμος πάντα τέτοια εποχή μαζευόταν. Ευελπιστούμε, όμως, πως όταν θα είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα και θα μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος, να έχουμε καλύτερη αγοραστική κίνηση, έστω και από εσωτερικό τουρισμό. Γιατί εάν δεν έχουμε ούτε εσωτερικό τουρισμό, αλίμονό μας. Θα έχουμε ένα άσχημο καλοκαίρι για τον εμπορικό κόσμο και ένα φρικτό φθινόπωρο και χειμώνα», σημείωσε η κα Ψηλάκη.

Επίσης, δήλωσε ευτυχής που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί απώλειες, υπογραμμίζοντας ότι άνοιξαν όλα τα καταστήματα και κατέληξε: «Βγαίνουμε λαβωμένοι από έναν αόρατο πόλεμο και η 10ετης ύφεση μας έχει στεγνώσει. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δυστυχώς, πάντα σ’ έναν πόλεμο υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Ευελπιστούμε αυτές να είναι οι μικρότερες. Ελπίζουμε να μην έχουμε λουκέτα. Τώρα άνοιξαν όλα τα καταστήματα και είμαι ευτυχής για αυτό. Όλοι έχουν προσφορές στα καταστήματα και ελπίζουμε να αυξήσουμε τους τζίρους τις επόμενες ημέρες».

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας ,Γιώργος Εγγλέζος, καθώς ο κόσμος βγήκε και τίμησε τα καταστήματα της Καλαμάτας. «Ανοίξαμε λαβωμένοι αλλά με μεγάλη χαρά. Ο κόσμος βγήκε, γιατί 55 ημέρες είχε κλεισθεί και το είχε ανάγκη. Υπάρχει μια εγκράτεια στην αγορά, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλά. Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην έχουμε κανένα πισωγύρισμα, διαφορετικά πιστεύω ότι η αγορά θα επανέλθει. Το πλήγμα όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σημαντικό, αλλά θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς και όλα θα ξεχαστούν», τόνισε.

Από την πρώτη μέρα ο κόσμος έδειξε διάθεση να ψωνίσει και το έκανε, είπε ο κ. Εγγλέζος και συνέχισε: «55 ημέρες μέσα είναι ένα σοκ. Κλειστήκαμε μέσα χειμώνα και βγήκαμε με ανοιξιάτικο καύσωνα. Τα καταστήματα άνοιξαν όλα κι αυτό είναι που μας ικανοποιεί. Έχουμε αντιμετωπίσει άλλα κι άλλα, θα το περάσουμε κι αυτό. Εγκράτεια, υπομονή και προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, σημείωσε ότι αρκετοί είναι πολύ προσεκτικοί, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που έχουν λίγο ξεχασθεί και νομίζουν ότι όλα τελείωσαν. «Ο ιός είναι εδώ ακόμα και δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί με τη ζέστη. Πρέπει να προσέχουμε. Το Σαββατοκύριακο έχουμε καύσωνα, ο κόσμος θα βγει στις παραλίες, αλλά πρέπει να προσέχουμε για να μην έχουμε πισωγυρίσματα», κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Κυπαρισσία

«Αυτό που παρατηρείται κατά τις μέρες που είμαστε ανοικτά είναι έντονα σκαμπανεβάσματα όσον αφορά στην κίνηση στα καταστήματά μας», τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής.

Ανοικτά από τη Δευτέρα καταστήματα κι επιχειρήσεις, πλην εστίασης, στην Κυπαρισσία και ακόμα δεν έχει «παγιωθεί» μια κατάσταση σχετικά με την καθημερινή κίνηση και, κυρίως, τις αγορές στα εμπορικά ιδίως καταστήματα της Κυπαρισσίας, αφού μέρα με τη μέρα υπάρχουν διακυμάνσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

«Οι επαγγελματίες από μέρες πριν είχαν φροντίσει να προχωρήσουν σε καθαρισμό και σε πολλές περιπτώσεις απολύμανση των καταστημάτων τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ενώ έχουν προβλέψει ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων τους πόσους καταναλωτές μπορούν να φιλοξενούν», σημειώνει ο κ. Τερζής, επισημαίνοντας: «Ο εμπορικός κόσμος άνοιξε μετά σχεδόν δυο μήνες, με αισιοδοξία, μαθημένος να μάχεται όπως κάνει και τα τελευταία δέκα δύσκολα χρόνια».

Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα διακατέχει τον κόσμο και αυτό αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά του στην αγορά, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας να τονίζει σχετικά: «Σίγουρα ο κόσμος είναι προβληματισμένος και είναι σαφές ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα. Σημαντικός παράγοντας δεν είναι μόνο η διάθεση, αλλά και η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα. Θα πρέπει να καταγράφουμε την πραγματικότητα ανά ημέρα. Αυτό που παρατηρείται τις μέρες που είμαστε ανοικτά είναι έντονα σκαμπανεβάσματα όσον αφορά στην κίνηση στα καταστήματά μας».

«Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε, κι εμείς και οι καταναλωτές, ότι ψωνίζοντας από τα μαγαζιά του τόπου μας, στηρίζεται η τοπική οικονομία και ο τόπος μας», σχολίασε κλείνοντας.

Των Βίκυς Βετουλάκη και Ηλία Γιαννόπουλου