Νοσοκομείο Καλαμάτας: Επαναλειτουργεί σταδιακά με στόχο να τα πάει το ίδιο καλά όσο και στην πρώτη φάση της πανδημίας

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Επαναλειτουργεί σταδιακά με στόχο να τα πάει το  ίδιο καλά όσο και στην πρώτη φάση της πανδημίας

-Εξετάστηκαν περισσότεροι από 500 ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα και βρέθηκαν έξι θετικοί 

-Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη μεταβατική επαναλειτουργία 

Καθώς η καραντίνα για τους πολίτες έληξε και σιγά σιγά επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα, το Νοσοκομείο Καλαμάτας επανέρχεται επίσης σταδιακά σε ομαλή λειτουργία, η οποία είχε προσαρμοστεί τους τελευταίους δυο μήνες στην πανδημία του κορωνοϊού. 

Για αυτή τη μεταβατική περίοδο οι υπεύθυνοι διοίκησης και επιστημονικού προσωπικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο χώρο του αμφιθεάτρου του ιδρύματος, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. 

Το σχέδιο επανόδου παρουσίασαν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, που αναπληρώνει και το διοικητή Γιώργο Μπέζο, η διοικητική διευθύντρια Γεωργία Λιακέα, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και συντονίστρια διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Νικολέττα Αποστολοπούλου και η πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Σταυρούλα Κουτσουμπού.

Η κα Λιακέα σημείωσε ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας κλήθηκε η διοίκηση, σε συνεργασία με τα επιστημονικά όργανα, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ιατρική και νοσηλευτική, να συντονίσει την επαναλειτουργία του νοσοκομείου στις εξής κατευθύνσεις: Πρώτον, ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία μέσα από τις λίστες και, δεύτερον, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αρχικά για την παρακολούθηση μετεγχειρητικής πορείας ασθενών, καθώς και για ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τα ραντεβού γι’ αυτές τις επανεξετάσεις θα κλείνονται κανονικά στα τηλέφωνα της γραμματείας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου. 

Κλείνοντας η κα Λιακέα επισήμανε ότι υλοποιούνται κανονικά το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως χημειοθεραπείες και εκχύσεις φαρμάκων. 

Στη συνέχεια ο κ. Αποστολόπουλος παρουσίασε το σχέδιο επανόδου του Νοσοκομείου Καλαμάτας στη νέα του λειτουργία, το οποίο έχει ως εξής:

-Επαναλειτουργεί το τακτικό χειρουργείο με μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 50%. Συγκεκριμένα, θα δουλεύουν καθημερινά τρεις αίθουσες και κάθε κλινική θα καταθέτει πρόγραμμα για δύο περιστατικά από τα υπάρχοντα στη λίστα προ κρίσης. Εξαίρεση τα οφθαλμολογικά χειρουργεία, που μπορούν να ξεκινήσουν με τρία περιστατικά ανά ημέρα λόγω αυξημένης λίστας. Συμπεριλαμβάνεται στον τακτικό προεγχειρητικό έλεγχο η εξέταση PCR-COVID. 

-Επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων. Τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά με προτεραιότητα στον ασθενή που έχει χρόνιο νόσημα ή χρήζει μετεγχειρητικής παρακολούθησης. 

-Κάθε εξωτερικό ιατρείο καταθέτει πρόγραμμα με απόσταση 30 λεπτών της ώρας μεταξύ των ραντεβού. Μέγιστος αριθμός πρωινών ραντεβού οκτώ ανά εξεταστική αίθουσα. Η προϊσταμένη των τακτικών ιατρείων έχει την ευθύνη της μη υπέρβασης των οκτώ ασθενών ανά εξεταστήριο. 

-Σε κάθε ιατρείο προσέρχεται μόνο ο ασθενής. Ο συνοδός παραμένει στο προαύλιο του νοσοκομείου, τηρεί τα μέτρα ασφαλείας και παραλαμβάνει τον ασθενή αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή του. 

-Συνεχίζει η λειτουργία μιας μόνο εισόδου στο χώρο του νοσοκομείου, δηλαδή εντός της εισόδου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και διατηρείται αυστηρά ο έλεγχος και ο περιορισμός του επισκεπτηρίου. 

-Διατηρείται η 24ωρη λειτουργία του οικίσκου πριν από την είσοδο του ΤΕΠ, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τη διαλογή των ύποπτων ασθενών COVID-19, αυτών δηλαδή που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού όπως πυρετό, δύσπνοια κ.λπ.

-Η εξέταση των ύποπτων ασθενών γίνεται στους τέσσερις ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο ισόγειο. Η λήψη του δείγματος πραγματοποιείται σε αυτούς τους χώρους και ο ασθενής παραμένει εκεί μέχρι το αποτέλεσμα της PCR, που βγαίνει το αργότερο σε 2,5-3 ώρες. 

-Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, ο ασθενής παραμένει στους χώρους που αναφέρθηκαν παραπάνω και την ευθύνη αναλαμβάνει η Παθολογική Κλινική που εφημερεύει. 

-Τα ύποπτα παιδιατρικά περιστατικά θα εξετάζονται στην Παιδιατρική Κλινική, στους θαλάμους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό. 

-Συνεχίζει μέχρι τέλη Μαΐου η Αιμοδοσία να λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ. 

-Οι διευθυντές των τμημάτων οφείλουν να ενημερωθούν από την αντίστοιχη επιστημονική εταιρεία της ειδικότητάς τους για τα ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών του τμήματός τους, καθώς και πιθανές τροποποιήσεις εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων, συμμορφούμενοι με τις οδηγίες προφύλαξης από τον COVID-19 που έχουν εκδοθεί σε κάθε ειδικότητα. Προτείνεται να διοργανώσουν μαθήματα στο τμήμα σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης στην ειδικότητά τους. 

-Χωροταξικά η Κλινική COVID θα βρίσκεται στο γ’ όροφο. 

O κ. Αποστολόπουλος επισήμανε κλείνοντας ότι πολίτες της Μεσσηνίας που δεν αισθάνονται καλά, να μη φοβούνται και να προσέρχονται στο νοσοκομείο, ειδικά άνθρωποι με επιβαρυμένη κατάσταση στην υγεία τους. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και συντονίστρια διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, Νικολέττα Αποστολοπούλου, τόνισε ότι οι πολίτες της Μεσσηνίας θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου είναι πλήρως ενημερωμένοι, ακολουθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα και λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις. Πρόσθεσε ότι το κύριο βάρος της αντιμετώπισης του κορωνοϊού το «σηκώνουν» οι Παθολογικές Κλινικές, ενώ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι νοσηλευόμενοι στην Παθολογική Κλινική είναι προστατευμένοι από τον ιό, καθώς εκεί νοσηλεύονται όσοι είναι αρνητικοί σε αυτόν. Διευκρίνισε δε, πως αυτοί που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για κορωνοϊό παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απομονωμένοι, εξετάζονται, τους παρέχεται κάθε απαραίτητη ιατρική φροντίδα και όταν βγει το τεστ και επιβεβαιώνεται το αρνητικό της εξέτασης, τότε και μόνο πηγαίνουν στο θάλαμο νοσηλείας της Παθολογικής. 

Η κα Αποστολοπούλου επισήμανε ακόμη ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα, είναι επιστημονικά πλήρως ενήμεροι, ενώ υπάρχει και τώρα δυνατότητα να διαθέσουν κρεβάτια υποδοχής για ασθενείς κορωνοϊού, σε περίπτωση που «κορεστούν» τα νοσοκομεία αναφοράς, κάτι που δε συνέβη στην πρώτη φάση και είχαν την «πολυτέλεια» να διακομιστούν όλα τα κρούσματα που έχρηζαν ανάγκης. 

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Σταυρούλα Κουτσουμπού. 

Η κα Κουτσουμπού υπογράμμισε ότι στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, στην κατάσταση της καραντίνας, τόσο ως νοσοκομείο όσο και ως κοινωνία τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Σημείωσε ότι εξετάστηκαν περισσότερα από 500 ύποπτοι ασθενείς και βρέθηκαν εξ αυτών μόλις έξι κρούσματα, που τα τρία συνδέονταν. Τρία από έξι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε κέντρα αναφοράς με πνευμονία, τα πήγαν πάρα πολύ καλά και είναι όλοι καλά. Πρόσθεσε ακόμη ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδονοσοκομειακή διασπορά, αποδεικνύει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου λειτούργησε άψογα. Έκλεισε δε λέγοντας ότι και στη νέα μεταβατική περίοδο λειτουργίας που βρίσκεται ήδη το νοσοκομείο θα συνεχίσει να είναι ασφαλές, εφόσον άπαντες συνεχίζουν να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται και στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο. 

Σε ερώτηση για το αν έχουν γίνει προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και αν αυτές είναι επαρκείς, η κα Κουτσουμπού σημείωσε ότι έχουν γίνει σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά όχι σε γιατρούς. Συμπληρώνοντας την απάντηση η κα Αποστολοπούλου σημείωσε ότι οι παθολόγοι έχουν δεχθεί το «μεγάλο βάρος» αυτής της πανδημίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλές ώρες στο νοσοκομείο ελλείψει επαρκούς ιατρικού προσωπικού. 

Αναφορικά με το αν πρέπει το Νοσοκομείο Καλαμάτας να γίνει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα, ο κ. Αποστολόπουλος ξεκαθάρισε ότι τέτοια ζητήματα δεν άπτονται της αρμοδιότητάς τους και αφορούν αποκλειστικά το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Σε ερώτηση για το αν συνάντησαν σε ασθενείς με “κορωνοϊό” περίεργα συμπτώματα ή άλλα πρωτόγνωρα ιατρικά περιστατικά, τόσο η κα Κουτσουμπού όσο και η κα Αποστολοπούλου επισήμαναν ότι φυσικά είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, καθημερινά είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνονται για όλες τις νεότερες εξελίξεις και δε θεωρούν τίποτα δεδομένο. 

Αναφορικά με τα έξι θετικά κρούσματα που διαπιστώθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το προηγούμενο διάστημα, η κα Κουτσουμπού σημείωσε ότι κανένα απ’ αυτά δεν παρουσίασε περίεργα συμπτώματα και ήταν από αυτές τις περιπτώσεις που φαινόταν εξ αρχής ότι αφορούν ασθενείς κορωνοϊού. 

Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας των 8 κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ που πρόκειται να βρεθούν στη Μεσσηνία, άπαντες σημείωσαν ότι μέχρι στιγμής δε γνωρίζουν κάτι πάνω σ’ αυτό το θέμα. 

Του Κώστα Γαζούλη