Φόβοι για μεγάλες ζημιές της ελληνικής ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών

Φόβοι για μεγάλες ζημιές της ελληνικής ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών

Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για το πόσο θα επηρεάσει την επερχόμενη εσοδεία 2020/21 ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40oC και πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 150 έτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4E), Σταύρος Βέμμος, με άρθρο-παρέμβαση που δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα olivenews.gr, προειδοποίησε για τους κινδύνους των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ ευαίσθητης φάσης της καρπόδεσης των ελαιόδεντρων.

Στο ίδιο άρθρο έδωσε και συμβουλές στους παραγωγούς για το κατάλληλο πότισμα, με σκοπό να μειώσουν τις επιπτώσεις του καύσωνα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα επικρατούσε αισιοδοξία για τη νέα εσοδεία έπειτα από ένα χειμώνα με πολύ καλές βροχοπτώσεις και κρύα. Τώρα, όμως, οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Δυστυχώς, αυτό, που αποκαλούμε «κλιματική αλλαγή» εξελίσσεται διαρκώς και πιο απρόβλεπτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την εβδομάδα ο χάρτης της Μεσογείου ήταν ευδιάκριτα χωρισμένος σε δύο τμήματα. Δυτικά, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, με πράσινο χρώμα και φυσιολογικές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, αρχίζοντας από Ιταλία, και με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, ο χάρτης είχε βαφτεί σε ένα βαθύ πυρακτωμένο κόκκινο χρώμα.

Τέλος, ο Βασίλης Ζαμπούνης συμπληρώνει: “Εκκωφαντική η σιγή του αρμόδιου υπουργείου, και μάλλον όποιος είναι του χρόνου τέτοια εποχή υπουργός, θα συγκροτεί επιτροπές καταμέτρησης των ζημιών. Για τις υπόλοιπες σιωπές, δε συζητάμε”…