Χρυσό βραβείο ποιότητας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των Γαργαλιάνων “VATSIKO”

Χρυσό βραβείο ποιότητας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των Γαργαλιάνων  “VATSIKO”

-Στα Elite Olive Oils του διεθνούς διαγωνισμού BERLIN GOOA 2020 το “VATSIKO”!

Χρυσό βραβείο ποιότητας κατέκτησε το “VATSIKO” extra virgin olive oil του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «ΕΛΑΙΩΝΑΣ» στους Γαργαλιάνους στο διεθνή διαγωνισμό BERLIN Global Olive Oil Awards (GOOA) 2020, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας από τις 9 έως τις 12 Μαΐου!

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν εκατοντάδες ελαιόλαδα από ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως- μεταξύ άλλων- Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Μαρόκο, Πορτογαλία, Τυνησία, Τουρκία, Σλοβενία, Κροατία και, φυσικά, Ελλάδα!

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου με πολύ υψηλά ποιοτικά στάνταρ δοκιμής και αξιολόγησης, όπως αναφέρεται, και με ιδιαιτερότητα στην αξιολόγηση των δειγμάτων, καθώς, βάσει των προτύπων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ακολουθείται η διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας. Αυτό σημαίνει πως οι κριτές δεν έχουν καμία πρότερη γνώση των δειγμάτων που δοκιμάζουν και, άρα, εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του διαγωνισμού.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας των αξιολογήσεων εφαρμόστηκε τεχνική επιβεβαίωσης δύο σταδίων. Έτσι, κάθε δείγμα που δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε, επαναξιολογήθηκε σε τυχαίο σημείο του διαγωνισμού από διαφορετικό πάνελ κριτών, ενώ επαναλήφθηκε και από το αρχικό πάνελ. Οι, δε, βαθμολογίες υποβλήθηκαν με κρυφούς αλφαριθμητικούς κωδικούς online, από όπου υπολογίστηκε και η τελική βαθμολογία του κάθε δείγματος ελαιολάδου που κρίθηκε!

Όσο για το πάνελ των κριτών ελαιολάδου του Berlin GOOA 2020 που δοκίμασαν τα ελαιόλαδα που συμμετείχαν, αποτελούνταν από επιστήμονες τροφίμων με τεχνογνωσία, αλλά και πρωτοπόρους εξειδικευμένους γευσιγνώστες!

Η κατάκτηση χρυσού βραβείου ποιότητας για το “VATSIKO” αποτελεί κορυφαία διάκριση για τον Α.Ε.Σ. «ΕΛΑΙΩΝΑΣ» και τους ανθρώπους του, διοίκηση, επιστημονικό προσωπικό και τους παραγωγούς – μέλη του, οι οποίοι κοπιάζουν καθημερινά στις ελαιοκαλλιέργειες για την παραγωγή ελαιολάδου με ποιότητα και ταυτότητα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου