Απόλλων Καλαμάτας: Πανάξιος πρωταθλητής, έτοιμος για το ταξίδι στην Pre Legue βόλεϊ γυναικών

Απόλλων Καλαμάτας: Πανάξιος πρωταθλητής, έτοιμος για το ταξίδι στην Pre Legue βόλεϊ γυναικών

Ο κορωνοϊός καθόρισε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό φέτος τους πρωταθλητές σχεδόν σε όλα τα αθλήματα, όμως η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Απόλλωνα Καλαμάτας ήταν η πέραν πάσης αμφισβήτησης πρωταθλήτρια! Οι «μελανόλευκες» έκαναν μια εκπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά τίτλο και άνοδο, όχι μόνο πριν την διακοπή της αγωνιστικής δράσης λόγω της πανδημίας, αλλά 4 «στροφές» πριν το φινάλε και σε ουσιαστικό επίπεδο ακόμη νωρίτερα, καθώς είχαν επικρατήσει σε όλα τα ντέρμπι κορυφής εντός και εκτός έδρας. Στις 18 αναμετρήσεις που παίχθηκαν πάνω στον φιλέ η ομάδα του Μπάμπη Μυτσκίδη σημείωσε ισάριθμες νίκες, διατηρώντας ένα εκπληκτικό αήττητο σερί, συγκεντρώνοντας 52 βαθμούς, 13 περισσότερους από την 2η ΓΕ Ηρακλείου και με 54-7 διαφορά στα σετ.

Υπό τις οδηγίες του Τριφύλιου προπονητή των επιτυχιών (ο οποίος είχε στο πλευρό του στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ως τεχνική σύμβουλο την παλιά αρχηγό της εθνικής ομάδας Μαρία Κωστοπούλου) το αγωνιστικό θαύμα υλοποίησαν εντός γηπέδου οι Νίκη Κόλλια, Κωνσταντίνα Καραμούντζου, Καλλιόπη Αποστολοπούλου, Σοφία Καρακύκλα, Ελισάβετ Κορακιανίτη, Δανάη Μουρατίδη, Γωγώ Δεδούση, Ειρήνη και Κυριακή Σακελλαρίου, Σωτηρία Γάκη και Βασιλίνα Πετροπούλου.

Πίσω όμως από το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα που έχει κάνει πανελλήνια αίσθηση βρίσκεται η έφορος Βίκυ Καραμπάτσου, η οποία με μόνο το μεράκι της για το άθλημα, αλλά και τις μαεστρικές της οργανωτικές και επικοινωνιακές ικανότητες (είναι άλλωστε επιτυχημένη επαγγελματίας ξεκίνησε από το μηδέν πριν από λίγα χρόνια αυτή την ομάδα που κέρδισε διαδοχικές ανόδους σχεδόν κάθε χρονιά από την τοπική κατηγορία έως τώρα την Pre League. Το εκπληκτικό είναι ότι το εγχείρημα δεν βασίστηκε σε πολυδάπανες μετεγγραφές, όλες οι παίκτριες είναι ιδιαίτερα νεαρές, οι περισσότερες προερχόμενες από τα τοπικά πρωταθλήματα ή την κατηγορία των νεανίδων που «κολύμπησαν αμέσως στα βαθιά». Οι άψογες οργανωτικές και λειτουργικές συνθήκες διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον και ο προπονητής Μπάμπης Μυτσκίδης με πολλή δουλειά, γνώση και σωστή αγωνιστική νοοτροπία υλοποιεί την αγωνιστική μεταμόρφωση απογειώνοντας τις παίκτριες και δημιουργώντας ένα συνεκτικό ομοιογενές σύνολο.

Η Βίκυ Καραμπάτσου κάνει μια «ακτινογραφία» όλης αυτής της επιτυχίας που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση:
«Αυτό που μετράει πιο πολύ είναι ότι ο Απόλλωνας λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα. Οι παίκτριες παίζουν όλες για όλες και όλες για καθεμιά, αλληλοσυμπληρώνοντας η μια την άλλη. Υπάρχει μεγάλη σύμπνοια και αγάπη για την ομάδα και το βόλεϊ. Γι’ αυτό και μπορούν να συνδυάζουν τις αγωνιστικές με τις επαγγελματικές ή σχολικές τους υποχρεώσεις και να είναι συνεπείς στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει ο προπονητής μας. Ο Μπάμπης Μυτσκίδης που παίζει βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτά που έχουμε επιτύχει έχει μεταφέρει στις παίκτριες όλες αυτές τις ποιότητες και μαζί αφιερώνουν αμέτρητες ώρες δουλειάς μέσα στο γήπεδο. Από την πρώτη στιγμή που ξανάνοιξαν οι αθλητικοί χώροι μετά την «καραντίνα» ξεκίνησαν και πάλι οι προπονήσεις, οι οποίες και συνεχίζονται. Μιλάμε για προγραμματισμένη, συστηματική και εξατομικευμένη δουλειά για ακραίες, πασαδόρους κτλ.» εξηγεί η κα Καραμπάτσου.

Όσο για το «ταβάνι» της γυναικείας ομάδας του Απόλλωνα, η ίδια δεν κρύβει ότι υπήρχαν σκέψεις για μια ακόμη άνοδο, όμως όλη αυτή η αβέβαιη κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει «φρενάρει» τα πράγματα, με τη χρονιά που έρχεται να έχει μεταβατικό και διερευνητικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι η Pre League από ενιαία δεύτερη τη τάξει κατηγορία της ΕΟΠΕ θα «σπάσει» σε δύο ομίλους των 6 ομάδων, εκ των οποίων όσες διακριθούν θα συνενωθούν σε δεύτερη φάση για να παίξουν για τον τίτλο και την άνοδο, ενώ οι πιο αδύνατες θα αναμετρηθούν για την παραμονή. Εκτός από τον Απόλλωνα στην κατηγορία θα αγωνιστούν από την επαρχία μόνο ο ΑΣΠ Κόρινθος και οι υπόλοιπες ομάδες προέρχονται από την Αττική
(Αιγάλεω, Βριλήσσια, ΖΑΟΝ, Πανιώνιος, Άρτεμις Κορυδαλλού και Ηλιούπολη) ή την Θεσσαλονίκη (Ναύαρχος Βότσης, Μακεδόνας Αξιού, Πρωταθλητές Πεύκων και ΧΑΝΘ).

«Θα είναι ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα-θάνατος για τις επαρχιακές ομάδες» σχολιάζει η Βίκυ Καραμπάτσου και συνεχίζει «Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας και πιστεύω ότι για μια ακόμη φορά θα τα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή πορεία. Χρειαζόμαστε όμως τη στήριξη της πολιτείας, της Περιφέρειας και του Δήμου μας. Όχι μόνο για τον Απόλλωνα και όχι μόνο για το βόλεϊ η Καλαμάτα θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό. Δεν έχει τη θέση που της αρμόζει και θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό. Εδώ θα μπορούσε να γίνει αθλητικό κέντρο για τον στίβο ή για ομαδικά αθλήματα που κλείνουν το χειμώνα. Δεν υπάρχουν όμως υποδομές και το πρόβλημα είναι τεράστιο».

Διαφήμιση της Καλαμάτας και ανάγκη για στήριξη
Η απονομή του τροπαίου στον πρωταθλητή του 1ου Ομίλου της Α2 βόλεϊ γυναικών 2019-2020 προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούλιο σε κέντρο της Καλαμάτας στο πλαίσιο μιας αντάξιας γιορτής. Στον Απόλλωνα όμως ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία για την επόμενη σαιζόν. Στις προπονήσεις γίνονται δοκιμές παικτριών, οι οποίες μάλιστα μένουν εντυπωσιασμένες από το κλίμα και την ομοψυχία που συναντούν. Το πλάνο είναι να ενισχυθεί η ομάδα σε όλες τις θέσεις, χωρίς να αλλάζει το κριτήριο της επιλογής για παίκτριες που θα ταιριάζουν στην φιλοσοφία των «μελανόλευκων» και θα είναι έτοιμες να δουλέψουν σκληρά και ενσωματωθούν πλήρως.

Από την άλλη «αγκάθι» παραμένει το οικονομικό, με την Βίκυ Καραμπάτσου να τονίζει ότι ο Απόλλωνας αξίζει κάθε στήριξης απ’ όλους: «Είναι μια διαφορετική ομάδα, που αποπνέει υγεία και διέπεται από διαφάνεια σε όλα. Πρέπει να μεγαλώσει η βάση των υποστηρικτών μας και μπορεί περισσότερος κόσμος να συνεισφέρει από λίγο σε μια προσπάθεια που πραγματικά αξίζει τον κόπο. Θέλουμε να αγαπήσει περισσότερος κόσμος το άθλημα και την ομάδα και να έρχεται στο γήπεδο να απολαύσει όμορφο θέαμα και ομαδική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται το τεράστιο μπάτζετ που υπάρχει στις ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά 10-15 άνθρωποι μαζί θα μπορούσαν να βοηθήσουν κι από λίγο απογειώνοντας την προσπάθειά μας.

Θα πρέπει όμως να βοηθήσουν και οι φορείς, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Επιμελητήριο. Κάθε επιτυχία της ομάδας αντανακλά στην Πελοπόννησο και στην Καλαμάτα. Διαφημίζουμε το όνομα της Καλαμάτας και έρχονται στην πόλη μας ομάδες από άλλες περιοχές σε περιόδους που δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ο Απόλλωνας είναι ομάδα όλης της Καλαμάτας» τονίζει η κα Καραμπάτσου.

Παράλληλα με την γυναικεία ομάδα οι «μελανόλευκοι» καλλιεργούν το άθλημα στις μικρές ηλικίες, με την Βιβή Τασιοπούλου να παραλαμβάνει πριν λίγο καιρό την προπονητή σκυτάλη από την Τζούλια Σταθάκη. Ο Απόλλωνας λειτουργεί ακαδημίες και αγωνιστικά τμήμα που βρίσκονται σε …φουλ δράση αυτή την περίοδο, μετά την άρση του λοκ ντάουν, ενώ τα επόμενα χρόνια ευελπιστεί η μεγάλη ομάδα να τροφοδοτείται συστηματικά από δικά της παιδιά. Η Βίκυ Καραμπάτσου έχει ένα τελευταίο σχόλιο επ΄αυτού, τονίζοντας ότι στην Καλαμάτα τα ταλέντα αντί να προωθούνται από τα σωματεία τους σε υψηλότερα επίπεδα και ομάδες, εγκλωβίζονται και αντί να εξελίσσονται παραμένουν στάσιμα ή οπισθοδρομούν. «Στην Καλαμάτα έχουμε τρομερό πρόβλημα να βγάλουμε παίκτριες. Τα παιδιά που κατάφεραν να ξεχωρίσουν τελικά, προχώρησαν επειδή έφυγαν και βρέθηκα σε άλλες ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βίκυ Καραμπάτσου, θέτοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό…

Χ.Ε.