ΚΕΠΕΠΨΥ: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών με στόχο την πρόληψη και τον αγώνα για ζωή

ΚΕΠΕΠΨΥ: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών με στόχο την πρόληψη και τον αγώνα για ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, όπως έχει θεσπιστεί η 26η Ιουνίου, το Κέντρο Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Μεσσηνίας θα ενημερώσει τους Καλαματιανούς με περίπτερο που θα στηθεί σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Μάλιστα, για αυτό το λόγο οι άνθρωποι του Κέντρου είχαν απευθύνει κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να στείλουν το δικό τους διαδικτυακό μήνυμα μέσω της τέχνης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα βίντεο που ενώνει όλα τα μηνύματα, με στόχο την αποτροπή χρήσης των ναρκωτικών.

Τοποθετήσεις
Χθες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, αλλά και του επιστημονικού προσωπικού, μίλησαν για αυτή τη μέρα και τις σχετικές δράσεις.

Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του ΚΕΠΕΠΨΥ, το στέλεχος πρόληψης και ψυχολόγος, Ελένη Βλαχάβα, ανέφερε ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών απηύθυναν πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό διαδικτυακό εργαστήριο, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουν μηνύματα πρόληψης και αισιοδοξίας μέσω της τέχνης. Έτσι ελήφθησαν ζωγραφιές, ποιήματα, φωτογραφίες κ.λπ. και όλα αυτά ενσωματώθηκαν σε ένα βίντεο.
Μάλιστα, η κα Βλαχάβα ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ενώ σημείωσε ότι το μήνυμα που το ΚΕΠΕΠΨΥ θέλει να στείλει είναι ότι πρέπει όλοι να αγαπούμε τη ζωή και να δημιουργούμε.

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ανέφερε ότι σε μια δομή σαν το ΚΕΠΕΠΨΥ, που αγωνίζεται για την πρόληψη, θα ήταν αδύνατο να μη συμμετέχει η Εκκλησία. Πρόσθεσε, δε, ότι η τοπική Εκκλησία συνεισφέρει, συνυπάρχει, επικοινωνεί, αλλά και συγκοινωνεί με φορείς που αγωνίζονται για την πρόληψη, αφού ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να αναγκάζεσαι μετά να θεραπεύσεις.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα, ανέφερε ότι δεν είναι μέρα εορτής αλλά αγώνα, αγώνα κατά των ναρκωτικών, αγώνα για ένα καλύτερο αύριο και καλύτερους ανθρώπους, προκειμένου, όχι μόνο να πολεμηθεί αυτή τη μάστιγα, αλλά να νικηθεί.

Από την πλευρά του και ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στη σημερινή εκδήλωση και ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης δήλωσε ότι με αφορμή αυτή τη μέρα πρέπει όλοι να δείχνουμε επαγρύπνηση.
Όπως ανέφερε ακόμη, δυστυχώς, κυρίως, τα νέα παιδιά έχουν τεθεί σε τεράστιους κινδύνους, με τα ποσοστά σε εξαρτησιογόνες ουσίες στο αύριο του τόπου μας να είναι μεγάλα.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου η κα Καλλιόπη Σπυροπούλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη είναι μέρα γιορτής υπέρ της ζωής.
Επίσης, ότι πολλές δράσεις του Κέντρου υλοποιούνται στο πλαίσιο της οικογένειας, αφού εκεί βρίσκεται ο πυρήνας που δομούνται οι ουσιαστικές σχέσεις ενός παιδιού και, κατ’ επέκταση, οι σχέσεις σύνδεσής του με ολόκληρο τον κόσμο. Το μήνυμα που θέλησε η ίδια να στείλει είναι να επενδύσουμε όσο περισσότερο στο υλικό με το οποίο φτιάχνεται ένα σπίτι, που δεν είναι άλλο από τα απλά καθημερινά πράγματα, όπως μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα παραμύθι για καληνύχτα κ.λπ.
Πράγματα, δηλαδή, που συνδέουν το παιδί με τους γονείς του, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτό, σχολίασε, είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική πρόληψη.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Κέντρου και περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Χρονάς, σχολιάζοντας πως η συγκεκριμένη είναι μέρα προβληματισμού και οι άνθρωποι του Κέντρου θα πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό και να σκέφτονται τι καλύτερο έχουν καταφέρει σε σχέση με πέρυσι.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Περιφερειακή Αρχή, οι Δήμοι, αλλά και όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο Κέντρο θα πρέπει να συνεργάζονται, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι άνθρωποί του είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο και πρόταση.

Σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις, εξήγησε ότι λόγω των περιστάσεων δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί κάποια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση.
Έτσι αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα να στηθεί περίπτερο στην κεντρική πλατεία, απ’ όπου θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο, ενώ οι άνθρωποι του Κέντρου θα είναι εκεί για να μιλήσουν με τον κόσμο και να αφουγκραστούν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν.

Κλείνοντας επισήμανε ότι το Κέντρο, όπως και η Περιφερειακή Αρχή και η κυβέρνηση, θέλουν να επενδύσουν στην πρόληψη, οπότε εκεί πρέπει να δοθεί βαρύτητα, αφού προλαμβάνοντας υπάρχουν μόνο θετικά αποτελέσματα που φαίνονται στο άμεσο μέλλον.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση