ΟΧΕ Ταϋγέτου: Πλαίσιο παρεμβάσεων για την ανάδειξη της περιοχής

ΟΧΕ Ταϋγέτου: Πλαίσιο παρεμβάσεων για την ανάδειξη της περιοχής

Είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ (τα 10 αποτελούν δημόσιες επενδύσεις και τα 2,5 ιδιωτικές) να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις κοινότητες του Ταϋγέτου; Ο λόγος για τη δημογραφική αιμορραγία του πληθυσμού και την εγκατάλειψη του τοπίου, κατάσταση που επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Προχθές, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στη διαβούλευση για το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, οι κάτοικοι της Αλαγονίας, η Δημοτική Αρχή, αλλά και άλλοι ομιλητές άφησαν μικρές και μεγάλες… χαραμάδες ελπίδας. Ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός.

Η εισήγηση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας στο Δήμο Καλαμάτας, Παναγιώτας Κουράκλη, διεξοδική και αναλυτική, έβαλε το θέμα επί τον τύπον των ήλων.

Ανέλυσε τις δυνατότητες που δίνει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της περιοχής προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ενώ έκανε και κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ΟΧΕ.

Κρατήσαμε την επισήμανσή της ότι για να ξεκινήσει κάτι θετικό, θα πρέπει να ζωντανέψει και πάλι η περιοχή, κι αυτό προϋποθέτει, κυρίως, δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και το “καμπανάκι” που χτύπησε για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω των παρεμβάσεων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε πως η ώρα της… πραγματικής διαβούλευσης για την ΟΧΕ θα φτάσει όταν εκπονηθεί το στρατηγικό σχέδιο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ξεκινήσει τη διαβούλευση, για να αρχίσει η διαμόρφωση των προτάσεων. Και ήδη αυτή η διαδικασία δίνει καρπούς, μια και υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, εννοώντας κοινό πλαίσιο προτάσεων των προέδρων των χωριών της Αλαγονίας όπως και των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών.

Η Ελένη Λούρα, εκπρόσωπος των προέδρων των Κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων, παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς στους οποίους αναφέρεται η ΟΧΕ.

Σημείωσε ότι το υπό διαβούλευση πρόγραμμα αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας εδώ και πολλά χρόνια για την περιοχή, η οποία ακολουθεί σταθερή πορεία εγκατάλειψης, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τις φωτιές, τις κατολισθήσεις, το νέο αυτοκινητόδρομο που μείωσε την κίνηση στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Μάλιστα, η αναφορά της δεν ήταν γενικόλογη, αλλά περιείχε συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις, προκειμένου ο Ταΰγετος να αποτελέσει και πάλι περιοχή αναφοράς για την πολύπλευρη ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας.

Τοποθετήσεις υπήρξαν και από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, όπως ήταν ο Βασίλης Τζαμουράνης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, αλλά και θεσμικούς φορείς, όπως ήταν ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης, ο πρόεδρος της Βέργας Γιώργος Κουρεντζής, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος. Παρέμβαση έγινε και από τον Νίκο Πατσαρίνο, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά και άλλους πολίτες.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω ήταν ότι η κατάσταση στα χωριά του Ταϋγέτου πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, αν ο Δήμος Καλαμάτας επιθυμεί την καλλιέργεια και άλλων μορφών ανάπτυξης, εκτός από τον τουρισμό.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη