Πάνω από 60% η ζημιά σε ελαιώνες από τον καύσωνα

Πάνω από 60% η ζημιά σε ελαιώνες από τον καύσωνα

Δυστυχώς, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας δέχεται μεγάλο πλήγμα, αφού οι αυτοψίες των γεωπόνων σε ελαιώνες μετά τις επικρατούσες υψηλές θερμοκρασίες δείχνουν υψηλή ζημιά.

Το μέγεθος της ζημιάς, παρότι έχει επηρεασθεί ένα ποσοστό των ελαιώνων, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά το σύνολο της παραγωγής. Δυστυχώς, σε αυτές τις ζημιές οι παραγωγοί δεν έχουν κανένα μέσο αντίδρασης και είναι μόνο θεατές.

Από την άλλη πλευρά, ο ΕΛΓΑ «νίπτει τα χείρας του» ότι ο κανονισμός δεν του επιτρέπει αποζημιώσεις σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας, ενώ τη δυσφορία του από την άκαρπη συνάντηση που είχε με στελέχη του ΕΛΓΑ έδειξε με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, δηλώνοντας ότι θα καταφύγει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεγάλες ζημιές

Σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Ιωάννη Κυριακόπουλο, η εικόνα που έχει σχηματισθεί αυτή τη στιγμή από τις αυτοψίες που έγιναν είναι πως στη Μεσσηνία έχουμε τρεις ζώνες ζημιών:

-Η 1η ζώνη είναι αυτή όπου καταγράφεται υψηλή ζημιά στην παραγωγή και τα ποσοστά είναι άνω του 60%. Αυτό καταγράφεται σε τοπικές κοινότητες της ενδοχώρας, όπου ο καύσωνας πέτυχε τις καλλιέργειες στο στάδιο της πρώιμης άνθησης και καρπόδεσης. Το δε μέγεθος της ζημιάς εξαρτάται από τον προσανατολισμό του ελαιώνα, το υψόμετρο, αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους

-Η 2η ζώνη είναι αυτή όπου οι ζημιές εμφανίζουν μέτρια ένταση και εντοπίζονται σε πολύ μεγάλο μέρος τοπικών κοινοτήτων. Επίσης, το μέγεθος σε αυτές τις ζημιές εξαρτάται από το στάδιο που ο καύσωνας πέτυχε την άνθηση και την καρπόδεση των δέντρων. Ακόμα σχετίζεται με τον προσανατολισμό του ελαιώνα, το υψόμετρο και το ανάγλυφο του εδάφους

-Η 3η ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές που καταγράφονται ήπια έως μηδενικά συμπτώματα από τον καύσωνα. Πρόκειται για περιοχές τοπικών κοινοτήτων που επηρεάζονται από την ακτογραμμή και περιοχές που είναι πολύ όψιμες ως προς την ανθοφορία.

Ωστόσο, ακόμα και σε περιοχές με ήπιες ζημιές παρατηρούνται μεμονωμένες περιπτώσεις ελαιώνων οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ζημιάς εξαιτίας των παραγόντων της υψηλής θερμοκρασίας, του σταδίου που βρισκόταν η καλλιέργεια, του προσανατολισμού του κτήματος, του υψόμετρου και το ανάγλυφου του εδάφους.

Νίκας κατά ΕΛΓΑ

«Ούτε συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα και προφανώς ούτε και θετικό» είχε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Περιφέρεια με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα και στελέχη του Οργανισμού, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι «δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας. Δεν είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα» τόνισε, για να σημειώσει με έμφαση στη συνέχεια: «Όταν ο ΕΛΓΑ δε στηρίζει τις παραγωγές, το αγροτικό εισόδημα, δε θα έχουμε ποτέ ισχυρή γεωργία. Προφανώς, έχουμε πρόβλημα με τον κανονισμό του Οργανισμού, αλλά τους αγρότες δεν ενδιαφέρει αν ο κανονισμός είναι παλιός ή νέος, ούτε και η γραφειοκρατία. Τους ενδιαφέρει να αποζημιωθούν για το εισόδημα που έχασαν. Τον ΕΛΓΑ στηρίζουν οι αγρότες και έχουν την απαίτηση όταν παθαίνουν ζημιές, αυτές να καλύπτονται. Έχω την ελπίδα ότι ίσως αλλάξει πολιτική ο ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα και ίσως έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν, όμως, κάτι τέτοιο δε φαίνεται -και λυπούμαι».

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων να ετοιμάσουν φάκελο με τις ζημιές ανά νομό. Το συγκεκριμένο φάκελο ο κ. Νίκας, όπως δήλωσε, θα υποβάλει στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη: «Το ζήτημα θα τεθεί και πολιτικά, οι εκθέσεις θα υποβληθούν στον υπουργό Γεωργίας και ο καθένας ας πράξει αυτό που νομίζει. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον κόσμο και τα συμφέροντά του» σημείωσε.

Ψήφισμα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον καύσωνα εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Δεδομένων α) του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα στο στάδιο της ανθοφορίας, β) της μεγάλης συρρίκνωσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από την πτώση της τιμής του ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια και γ) των αποτελεσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και δη στον πρωτογενή τομέα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε τα μέγιστα, απαιτώντας τη λήψη μέτρων προς επίλυση των προβλημάτων και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών».

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο: Διονυσία Χρυσομπόλη