Πολλά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν ή θα υπολειτουργούν με τους εργαζομένους να παραμένουν στον αέρα

Πολλά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν ή θα υπολειτουργούν με τους εργαζομένους να παραμένουν στον αέρα

Είναι γνωστό ότι πολλά ξενοδοχεία της Μεσσηνίας είτε δεν έχουν ανοίξει ακόμα είτε υπολειτουργούν, αφού οι επισκέπτες στο νομό είναι ελάχιστοι. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, που είτε βλέπουν ότι δε θα δουλέψουν φέτος είτε περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο για να δουλέψουν μόνο για μερικές ώρες, αφού τόσο τους χρειάζεται η ξενοδοχειακή μονάδα που εργάζονται.

Για την κατάσταση αυτή μίλησε η πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Μεσσηνίας, Κωνσταντίνα Στραβάκου, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την επιβίωση των εν λόγω εργαζομένων.

Ειδικότερα, η κα Στραβάκου ανέφερε ότι η πολυαναμενόμενη τουριστική σεζόν ξεκίνησε και στους εργαζομένους στα ξενοδοχεία κυριαρχεί αμφιβολία και ανασφάλεια. Όπως εξήγησε, πολλοί συνάδελφοί της δεν έχουν πάει στις δουλειές τους αφού τα ξενοδοχεία που εργάζονται παραμένουν κλειστά, ενώ σε εκείνα που άνοιξαν, σημειώνονται αρκετά «παρατράγουδα».

Όσοι έχουν πάει για δουλειά, ανέφερε, ψιλοδουλεύουν, αφού όταν δεν υπάρχει δουλειά στο ξενοδοχείο, τους διώχνουν. Για άλλους είναι άγνωστο το πότε θα δουλέψουν και έτσι περιμένουν πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο τους για να πάνε στην εργασία τους.

Μιλώντας στη συνέχεια για την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε ότι διαφημίζεται το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά αυτό σημαίνει για τους υπαλλήλους μείωση έως και 20% του μισθού τους.

Επίσης, σχολίασε ότι με τη νέα Υπουργική Απόφαση δίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους όσα ζήτησαν και παράλληλα καταδικάζει τους εργαζομένους στον τουρισμό στην εξαθλίωση των 400 και 500 ευρώ.

Αναφερόμενη στους εποχικούς εργαζομένους των ξενοδοχείων, η επαναπρόσληψη παραμένει υπό αμφισβήτηση παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ δίνεται η επιλογή στους ξενοδόχους να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Ως εκ τούτου, οι συμβάσεις με τους εργαζομένους να παραμείνουν σε αναστολή, κάτι που σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, ότι ένας εργαζόμενος σε αναστολή θα πρέπει να επιβιώσει με τα 534 ευρώ.

Για δε τους εποχικούς που το χειμώνα έλαβαν το επίδομα ανεργίας, δεν ισχύει καμία υποχρέωση για να επαναπροσληφθούν, ενώ το επίδομα που θα λάβουν θα είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο. Όσοι δεν έλαβαν επίδομα, δε θα λάβουν ούτε φέτος, κάτι που θα συμβεί και για τους εργαζομένους που είχαν ελαστική σχέση εργασίας.

Τέλος, επισήμανε ότι αν κάποιοι πανηγυρίζουν για την κατάσταση είναι είτε μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεστιάτορες είτε κυβερνητικοί παράγοντες.

Δήλωσε, δε, ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό ξεκαθαρίζουν ότι οι ζωές τους δεν μπαίνουν στο ζύγι ανάλογα με τα ποσά που βγάζει ο κάθε εργοδότης, ενώ είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να παραμείνουν ζωντανοί, υγιείς και αξιοπρεπείς.

Π.Μπ.