Συναντήσεις σε Καλαμάτα και Τριφυλία για το πρόγραμμα δακοκτονίας

Συναντήσεις σε Καλαμάτα και  Τριφυλία για το πρόγραμμα δακοκτονίας

Συναντήσεις εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκαν  χθες.

Η πρώτη έγινε στο Διοικητήριο και η δεύτερη στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κυπαρισσία. Σε αμφότερες συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αντίστοιχα οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Ι. Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντ. Παρασκευόπουλος, με τις αντίστοιχες επιτροπές δακοκτονίας και τους αναδόχους.

Κατά τις συναντήσεις οι διευθυντές έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες και ανέλυσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για κάθε στάδιο της διαδικασίας, με στόχο την ορθολογική  εκτέλεση του προγράμματος παγιδοθεσίας και δολωματικών ψεκασμών.

Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας για τη Μεσσηνία έχει προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ και εφαρμόζεται σε 11 περίπου εκ. ελαιόδενδρα. Θα πραγματοποιηθούν 3 έως 4 ψεκασμοί, ανάλογα με την περιοχή.

Όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου, έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση ανάρτησης των παγίδων, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και ο δολωματικός ψεκασμός, αφού συνεκτιμηθούν οι συνθήκες που καθορίζουν τη διενέργειά του, δηλαδή ο αριθμός των δακοσυλλήψεων, η κατάσταση του ελαιόκαρπου, η γονιμότητα θηλυκών και η σχέση αρσενικών – θηλυκών, καθώς και οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στον πρόσφατο καύσωνα, λέγοντας: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί πλήρεις φάκελοι και στις δύο Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού, οι οποίοι τεκμηριώνουν πλήρως το αίτημά μας».