Υπογράφηκε η σύμβαση για έργα συντήρησης και οδικής ασφάλειας στο Καλαμάτα – Σπάρτη

Υπογράφηκε η σύμβαση για έργα συντήρησης  και οδικής ασφάλειας στο Καλαμάτα – Σπάρτη

«Σάρκα και οστά» παίρνει ένα πολύπαθο έργο που αφορά στη συντήρηση και, κυρίως, την ασφάλεια του δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υπογράφει σύμβαση υλοποίησης με τον ανάδοχο. Το έργο «Συντήρηση – οδική ασφάλεια της 82ης εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης» είναι προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ύστερα από διαγωνισμό ανάδοχος για να κατασκευάσει το έργο αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.» με μέση έκπτωση 57,94%. Η δε σύμβαση για την υλοποίηση του έργου που υπογράφηκε είναι ύψους 1.017.476,87 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 24%), ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 180 ημερών.

Κατολισθήσεις
Το τμήμα της 82ης εθνικής οδού Σπάρτης-Καλαμάτας από τα όρια του Ν. Λακωνίας έως την Καλαμάτα έχει μήκος 41 χιλιόμετρα. Η χάραξη είναι λίαν δυσχερής, σε ορεινό έντονα πτυχωμένο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, έχει μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, συνεχείς εναλλασσόμενες στροφές, μικρά μήκη ορατότητας, για τους χρήστες και υποχρεωτικά σε όλο το μήκος χαμηλή ταχύτητα κυκλοφορίας.

Εκτός αυτών, όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες καταπτώσεις βραχωδών υλικών στο κατάστρωμα του δρόμου, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα μέχρι σήμερα και, κυρίως, από το 8° έως το 18° χλμ.

Μάλιστα, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας σημαντικό τμήμα του δρόμου είναι επίσημα κλειστό και τα οχήματα διέρχονται με ευθύνη των οδηγών.

Έργα
Το έργο που θα υλοποιηθεί τώρα περιλαμβάνει τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος προστασίας στα πρανή της εθνικής οδού, για έκταση περίπου 10 στρεμμάτων, καθώς επίσης εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων, διευθέτηση ομβρίων υδάτων, ασφαλτοστρώσεις με αντιολισθηρό τάπητα και σημάνσεις.

Με αφορμή την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Είναι βέβαιο πως με αυτή την εργολαβία θα πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, επιλύοντας ζητήματα καταπτώσεων και ολισθηρότητας του οδοστρώματος».