Μόνο το 30% των ξενοδοχείων της Μεσσηνίας άνοιξε χθες

Μόνο το 30% των ξενοδοχείων της Μεσσηνίας άνοιξε χθες

Μόλις το 30% των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας στη Μεσσηνία, στα οποία από χθες επιτράπηκε η λειτουργία, άνοιξε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Ξενοδόχων του νομού.

Η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού σηματοδότησε και την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την προστασία από τον κορωνοϊό για μια σειρά επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας.

Ωστόσο, η πρώτη ύλη, που είναι οι ξένοι τουρίστες, δεν υπάρχει ακόμα και αυτό κάνει τους ξενοδόχους να παραμένουν «παγωμένοι».

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση στα διόδια του αυτοκινητόδρομου δείχνει να ομαλοποιείται, παρότι ακόμα απουσιάζει η κίνηση των τουριστικών λεωφορείων και των ξένων επισκεπτών.

«Παγωμένο» το 70% των ξενοδόχων
Όπως σημείωσε ο κ. Καραλής, χθες πρώτη ημέρα, από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, στη Μεσσηνία άνοιξε μόνο το 30% των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας. Εξήγησε, δε, ότι η πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν προτίθεται να ανοίξει ακόμα και είναι στη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

«Το θέμα είναι ότι ανοίγουν ξενοδοχεία χωρίς τουρίστες. Στην ουσία άνοιξαν κάποιες οικογενειακές επιχειρήσεις. Μόλις μια μέρα πριν ανοίξουν, δηλαδή την Κυριακή, δόθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και λένε “αύριο το πρωί ανοίξτε”. Και μάλιστα, πρέπει να έχεις πάρει και την πιστοποίηση. Γιατί να μην έχουν βγάλει τα πρωτόκολλα αυτά πριν από καιρό; Δεν είδαμε κάτι σε αυτά που δε θα μπορούσαν να έχουν βγει νωρίτερα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα πήγαν θαυμάσια οι λοιμωξιολόγοι, αλλά δεν τα πήγαν καλά ούτε στα οικονομικά ούτε στα διοικητικά θέματα. Το ΤΕΠΙΧ, για παράδειγμα, δε δουλεύει. Οι ξενοδόχοι είναι πάρα πολύ “παγωμένοι”. Δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Έχουν “σπάσει” τα τηλέφωνα και μας κάνουν από τις πιο παιδαριώδεις ερωτήσεις έως τις πιο σοβαρές. Αυτό δείχνει ότι είναι πελαγωμένοι», υπογράμμισε ο κ. Καραλής.

Κίνηση αυτοκινητόδρομου
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Μορέα, Γιώργο Σακκά, από την προηγούμενη εβδομάδα που απελευθερώθηκε η κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, έως και χθες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η κίνηση εμφανίζει μια πτώση περίπου του 18%.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι την αντίστοιχη Κυριακή με αυτή που μας πέρασε διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών και σίγουρα υπήρχε αύξηση της κυκλοφορίας. Επίσης, φέτος δεν υπάρχει τουριστική κίνηση με λεωφορεία και ξένους επισκέπτες.

Κατά συνέπεια, μάλλον θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη