Προστασία και ανάδειξη της ομορφιάς της Νέδας

Προστασία και ανάδειξη  της ομορφιάς της Νέδας

Θετικό το υπουργείο Περιβάλλοντος για δράσεις προστασίας

Τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς περιοχής που διασχίζει το ποτάμι της Νέδας, συζήτησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο ομόλογός του της Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν προχθές.

“Συζητήσαμε με την ευκαιρία και της σχετικής επερώτησης της βουλευτή Α΄ Αθηνών Φωτεινής Πιπιλή, η οποία κατάγεται από την περιοχή, προκειμένου να υπάρξει κάτι ουσιαστικό για τη Νέδα και την ευρύτερη περιοχή της, για την οποία δεν υφίσταται μέχρι τώρα κάποιο πλαίσιο προστασίας” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Το αντικείμενο της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης θα μπορούσε να είναι η εκπόνηση μάστερ πλαν, καθώς και μελετών για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής της Νέδας, όπως και η συντονισμένη προσπάθεια για την ένταξή της στις περιοχές Natura, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης τονίζοντας ότι απώτερος σκοπός είναι η λειτουργία της εν λόγω περιοχής ως παράγοντα ανάπτυξης και για τις δύο όμορες Περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, τη θετική τους άποψη για την ένταξη της Νέδας σε καθεστώς προστασίας έχουν εκφράσει ο Φορέας Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού Κόλπου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Χρειάζεται, όμως, η θετική άποψη και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια ειδική έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικονομική και φυσική αξία του ποταμού.

Αυτά επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, για την προστασία της Νέδας, η οποία κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα.