Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Καραντίνα και πτήσεις χαμηλού κόστους «άνοιξαν» το δρόμο στα κυκλώματα

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Καραντίνα και πτήσεις χαμηλού κόστους  «άνοιξαν» το δρόμο στα κυκλώματα

13 συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών

Μπαράζ συλλήψεων αλλοδαπών που προσπάθησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα είχαμε το Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Εννέα άτομα συνελήφθησαν με πλαστά έγγραφα, καθώς κι ένας 42χρονος αλλοδαπός που συνόδευσε μια γυναίκα από την Αθήνα. Επίσης, χθες το πρωί συνελήφθη ζευγάρι αλλοδαπών με το παιδάκι τους, καθώς επιχείρησαν να επιβιβασθούν παράνομα σε πτήση. Συνολικά συνελήφθησαν 11 άτομα για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, αλλά και για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα σε μη νόμιμους αλλοδαπούς.

Η έξαρση αποδίδεται από έμπειρους αστυνομικούς στο κλείσιμο των αεροδρομίων το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού, που εγκλώβισε παράνομους αλλοδαπούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το αεροδρόμιο Καλαμάτας, το αποδίδουν στο γεγονός ότι τα κυκλώματα που οργανώνουν αυτές τις πράξεις εκμεταλλεύονται τις πτήσεις χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται εδώ.

Το φαινόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου Καλαμάτας θα έχει πολλή δουλειά κατά τη φετινή περίοδο.

Το Σάββατο το πρώτο κύμα

Η πρώτη ομαδική απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας έγινε  το Σάββατο, όταν συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα για Ολλανδία και Ιταλία.

Από τους αστυνομικούς του Σταθμού του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας συνελήφθησαν σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, αρχικά ένας 26χρονος από το Κονγκό που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και στη συνέχεια ένας 25χρονος, ένας 33χρονος και ένας 35χρονος από τη Συρία που ήθελαν να ταξιδέψουν για το Μπέργκαμο Ιταλίας.

Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν πλαστά. Στην κατοχή του 26χρονου από το Κονγκό βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα διαβατήριο Αρχών Γαλλίας, ενώ στην κατοχή των Σύρων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ταυτότητες  Αρχών Ιταλίας.

Και την Κυριακή το δεύτερο

Την Κυριακή συνελήφθησαν πάλι πέντε άτομα που επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα για Γαλλία και Ιταλία, αλλά κι άλλος ένας για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα.

Αρχικά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς του εκεί Σταθμού τέσσερις άνδρες, ένας 36χρονος, ένας 34χρονος και ένας 35χρονος από την Τουρκία και ένας 32χρονος Ιρανός, που ήθελαν να ταξιδέψουν για το Μιλάνο Ιταλίας.

Ακολούθως συνελήφθη μία 28χρονη από το Κονγκό, η οποία σκόπευε να ταξιδέψει για το Παρίσι Γαλλίας.

Μάλιστα για την υπόθεση αυτή συνελήφθη κι ένας 42χρονος από το Κονγκό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα σε μη νόμιμους αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 42χρονος είχε συνοδεύσει την 28χρονη από την Αθήνα, ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ και θα τη βοηθούσε να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο.

Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των αλλοδαπών που θα ταξίδευαν διαπιστώθηκε ότι αυτά ήταν πλαστά.

Στην πρώτη περίπτωση στην κατοχή των Τούρκων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία δελτία ταυτότητας Αρχών Ιταλίας και στην κατοχή του 32χρονου Ιρανού δελτίο ταυτότητας Ισπανίας.

Ομοίως στην κατοχή της 28χρονης βρέθηκε και κατασχέθηκε δελτίο ταυτότητας  Αρχών Βελγίου.

Τέλος, χθες το πρωί συνελήφθη κι ένα ζευγάρι Τούρκων που μαζί με το ανήλικο παιδί τους επιχείρησαν με πλαστά έγγραφα να επιβιβασθούν σε πτήση για τη Γερμανία.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από τον Αστυνομικό Σταθμό Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη