Από τα σχέδια σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό η ανάπλαση της Πλατείας Υπαπαντής

Από τα σχέδια σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό η ανάπλαση της Πλατείας Υπαπαντής

Ο Δήμος Καλαμάτας προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας Γ’ Φάση (Πλατεία Υπαπαντής» με προϋπολογισμό 1.355.000,00 ευρώ + 325.200,00 ευρώ (ΦΠΑ24%)=1.680.200 ευρώ.

 Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή έχει οριστεί η 13η Αυγούστου 2020.

Τι περιλαμβάνει η ανάπαλση

Στόχος της ανάπλασης είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας.

Το σχέδιο της πλακόστρωσης περιλαμβάνει μεγάλα τετράγωνα τα οποία οργανώνουν και δίνουν κλίμακα στο χώρο.

Μπροστά από τη δυτική (την κεντρική) είσοδο του ναού και σε άξονα που ξεκινάει από τη νότια είσοδο δημιουργούνται έντονα και συμμετρικά διακοσμητικά μοτίβα που έχουν σκοπό να τονίζουν τις εισόδους του ναού, καθώς και τις πορείες των διαφόρων τελετών.

Συμπερασματικά, τα τρία είδη των μαρμάρων που ακολουθούνται από αντίστοιχη διαφοροποίηση της αδρής τους επιφάνειας, στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια οργάνωση, η οποία είναι λιτή χωρίς να είναι μονότονη και ταυτοχρόνως είναι κλασική χωρίς να είναι «μεγαλόστομη».

Επισημαίνεται ότι οι αδρές επιφάνειες δεν έχουν μόνον το πλεονέκτημα να μη γλιστρούν, αλλά δε δημιουργούν και έντονες ανακλάσεις τις ηλιοφώτιστες ημέρες.

Η περιοχή προ της κυρίας εισόδου του ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων μητροπολιτών, θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονισθεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Έναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν κτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των ιεραρχών.

Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και το συνδετικό κρίκο της πλατείας της Μητρόπολης και του μικρού Ιερού Ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά και θα διαστρωθεί με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες. Σε σχέση με το πράσινο προβλέπεται μικρή αύξηση των επιφανειών του.