Γαργαλιάνοι: Τίμησαν την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα

Γαργαλιάνοι: Τίμησαν την ηρωική θυσία  του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα

Μουσείο υποσχέθηκε ο Λεβεντάκης

Την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού – που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας – και μαζί με τον Αντώνη Μίγκα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907, τίμησαν το απόγευμα της Κυριακής στους Γαργαλιάνους. 

Μπροστά από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα, στο πάρκο στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένοι η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, σημαίες σχολείων, χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του ιερού κλήρου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής, βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, το διοικητή της 77ης Μονάδας Επιστράτευσης, συνταγματάρχη Χριστόφορο Μοσχονά, τον υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Παναγιώτη Νάκη, το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, διευθυντές σχολείων και τις προέδρους των Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγων.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο, με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων και Συλλόγων να κυματίζουν! Ακολούθως, έγινε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών και των χορευτικών τμημάτων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία όπου μίλησαν οι δήμαρχοι Τριφυλίας και Έδεσσας, Γιώργος Λεβεντάκης και Δημήτριος Γιάννου αντίστοιχα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μεσσήνιος (από το Χατζή) αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβεντάκης υποσχέθηκε τη δημιουργία Μουσείου για τον Τέλλο Άγρα στους Γαργαλιάνους, το οποίο ευχήθηκε κι ελπίζει να εγκαινιάσουν του χρόνου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών των Συλλόγων.

Του Ηλία Γιαννόπουλου