Γυρίσματα Γαλλικής παραγωγής στην Τριφυλία

Γυρίσματα Γαλλικής παραγωγής στην Τριφυλία

Από τις 3 μέχρι τις 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα της γαλλικής παραγωγής Boreales Productions (www.boreales.com) στην Τριφυλία και συγκεκριμένα στις περιοχές Καλό Νερό και Αϊ Γιαννάκης.

Το θέμα των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ ήταν «Η πιο όμορφη χώρα του κόσμου η Μεσόγειος».

Η εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ, που εδρεύει στο Παρίσι και συνεργάζεται με μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια (France 2 , France 24), με επικεφαλής το σκηνοθέτη και παραγωγό Frederic Fougea, μαζί με επτά άτομα του κινηματογραφικού του συνεργείου, συμπεριλαμβανομένων δύο εξειδικευμένων δυτών, πραγματοποίησαν γυρίσματα σχετικά με την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της caretta- caretta στη Μεσόγειο.

Όλα έγιναν νόμιμα με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Πολιτισμού και εφαρμόστηκαν τα μέτρα προστασίας επί των παραλιών ωοτοκίας.

Ο δε Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» παρευρισκόταν με τον εκπρόσωπό του Γιάννη Χαλκιά, περιβαλλοντολόγο, σε όλα τα βραδινά γυρίσματα, τα οποία έγιναν με το φως της πανσελήνου και τους ειδικούς φακούς με αχνό κόκκινο φωτισμό.

Να σημειωθεί ότι το τεχνητό φως αποπροσανατολίζει τις χελώνες, οι οποίες στηρίζονται μόνο στο ένστικτό τους για να γεννήσουν τα μικρά τους και να διαιωνιστεί το είδος τους που απειλείται υπό εξαφάνιση.

Ομάδα εθελοντών του «Αρχέλων» που βρίσκεται στην περιοχή απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, βοήθησε στη λήψη κάποιων σκηνών του ντοκιμαντέρ.

Σε συνομιλία με το βοηθό σκηνοθέτη Julien Houeix και τη συντονίστρια της παραγωγής Anja Fougea, ανέφεραν ότι «είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί που φιλοξενούμε στα νερά μας και στις ακτές μας αυτό το γοητευτικό σπάνιο είδος και πόση μεγάλη σημασία έχει για τη φύση η προστασία του οικοσυστήματος και των παραλιών ωοτοκίας».

Ειρήνη Σαμπάνη