Επίσκεψη Αλέξη Χαρίτση σε Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας»

Επίσκεψη Αλέξη Χαρίτση σε Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας»

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» υποδέχθηκαν το βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση.

Αρχικά, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των Διοικητικών Υπηρεσιών, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών και στο Κατάστημα Λιανικής Διάθεσης προϊόντων (MU) του Συνεταιρισμού επί της Ιατροπούλου 10 στην Καλαμάτα, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα από τον αν. γενικό διευθυντή, Γιάννη Πάζιο.

Στη συνέχεια, παρουσία του προέδρου του Συνεταιρισμού Γεωργίου Λαζόγιαννη, του αντιπροέδρου Γιάννη Ζωντανού και του κ. Πάζιου, πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για τα προβλήματα στην ελιά και στο ελαιόλαδο, τις χαμηλές τιμές, τα προβλήματα λόγω του κορωνοϊού, την καταστροφή σε διάφορες περιοχές λόγω του καύσωνα, τη μηδαμινή στήριξη έως τώρα από πλευράς Πολιτείας, ενώ ζητήθηκε η παρέμβασή του για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και η περαιτέρω απλοποίηση και έγκαιρη εκκίνηση με επαρκή κονδύλια της διαδικασίας της παγιδοθεσίας/δακοκτονίας με ενσωμάτωση και νέων τεχνολογιών.

Τονίστηκε δε η ανάγκη υποβολής προγράμματος για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας τόσο της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας όσο και του σύκου. Ζητήθηκε ακόμη η στήριξη της αίτησης τροποποποίησης ήσσονος σημασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ που προωθεί ο Συνεταιρισμός από κοινού με τον Νηλέα και τον ΣΥΜΕΠΟΠ, αφότου αναλύθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ευρύτερα με την ποικιλία Ελιά Καλαμών, που εντάθηκαν με την άστοχη υπουργική απόφαση του 2018, που είχε ως απότοκο τις αθρόες εισαγωγές και την κατάρρευση των τιμών πανελλαδικά.

Εν όψει της νέας ΚΑΠ και του επερχόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού που θα είναι αναπόσπαστο μέρος της στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για τα Συστήματα Ευφυούς Γεωργίας gaiasense που έχει αναπτύξει ο Συνεταιρισμός μαζί με την εταιρεία πληροφορικής NEUROPUBLIC και πώς αυτά θα μετεξελιχθούν σε ουσιαστικές υπηρεσίες συμβουλευτικής στον αγρό, με στόχο την παραγωγή περισσότερου και ποιοτικότερου προϊόντος με λιγότερα, μέσα από ορθολογικές πρακτικές.

Αποτυπώθηκε, δε, το πρόβλημα που δημιουργεί το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τους εργάτες Γης, όπου ενημερώθηκε επισταμένως για την πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού να δημιουργήσει με την εταιρεία πληροφορικής CrowdPolicy την πλατφόρμα #μαζ’ί_ενωμένοι https://menoume-energoi.crowdapps.net/messinia/, στο πλαίσιο στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα και καταπολέμησης της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, την οποία και εξήρε.

Τέλος, παρουσιάστηκε στον κ. Χαρίτση το σχέδιο της Ένωσης Μεσσηνίας αναφορικά με την προσπάθεια εξυγίανσής της για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.