Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφορά ολόκληρη την Ευρώπη»

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφορά ολόκληρη την Ευρώπη»

«Η Τουρκία αλλάζει προσανατολισμό και απομακρύνεται από τις Ευρωπαϊκές αξίες και αρχές»

Δηλώσεις αναφορικά με το θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα της χώρας, αυτό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, έκανε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος χθες το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι οι εξελίξεις αναφορικά με τη χρήση και την κατάχρηση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι ευχάριστες. Επισήμανε πως όλες οι κινήσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης της «γείτονος» αποδεικνύουν έλλειμμα πολιτιστικού ήθους, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει ένα νέο προσανατολισμό, απομακρύνεται από την ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και «στρέφει» το βλέμμα της στα βάθη της Ανατολής. Παράλληλα, επιζητεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Επέστησε την προσοχή σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε, γιατί και στις δύο χώρες υπάρχουν θρησκευτικές μειονότητες τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε και να σκεφτούμε σοβαρά για το μέλλον τους.

Κλείνοντας σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και δεν αγγίζει ως θέμα το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ενέργειες της Ελληνικής Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας έκανε γνωστό ότι έχει αποφασισθεί να σταλεί κείμενο διαμαρτυρίας, προς διεθνείς οργανισμούς και «φόρουμ», που θα ζητά να ανακαλέσει η τουρκική κυβέρνηση την απόφασή της.

Του Κώστα Γαζούλη