Πυροσβέστες: «Όποιος έχει τσίπα, αναλαμβάνει ευθύνες»

Πυροσβέστες: «Όποιος έχει τσίπα, αναλαμβάνει ευθύνες»

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος τις τελευταίες μέρες και μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» όσον αφορά στο πόρισμα ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει παράλληλα και η ιστορία για τις πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα, καθώς στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» αναφέρεται ότι το 2017 ο τότε Μεσσήνιος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Καπέλιος και νυν αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, σκόπιμα δε διέθεσε εναέρια μέσα στον τότε υπαρχηγό του Σώματος, Γιάννη Βασιλειάδη, για να τον εκθέσει.

«Πήρε τα αεροπλάνα»

Ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας προχθές στον τηλεοπτικό σταθμό «Star», είπε ότι στις δύο φωτιές του 2017, σε Κύθηρα και Μάνη, ο κ. Καπέλιος «πήρε τα αεροπλάνα και τα πήγε στο χωριό του».

«Με στήσανε χωρίς εναέρια σε δύο πυρκαγιές. Δεν υπήρχε άλλη φωτιά εκείνη την ημέρα. Τα πήρε και τα πήγε στο χωριό του στην Καλαμάτα για μια φωτιά σε κάτι ξερόχορτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλειάδης, μάλιστα, σχολίασε πως έκανε 20 κλήσεις για τη φωτιά στη Μάνη και πήρε απάντηση μόνο στην τελευταία… «Για τη Μάνη, του τηλεφώνησα πάνω από 20 φορές. Τις πρώτες 19 δε μου απάντησε και μου τα έστειλε πριν από τη δύση του ηλίου. Έκαναν μια ρίψη», σχολίασε.

Και για Τόσκα

Ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατηγόρησε, μάλιστα, και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνο για την Πυροσβεστική, Νίκο Τόσκα, πως γνώριζε τι συμβαίνει. «Ο φίλος μας ο Τόσκας με αποστράτευσε… Τα ήξερε όλα, τον είχα ενημερώσει τρεις φορές», σημείωσε.

«Τόσα χρόνια τραβώ έναν Γολγοθά, που μόνο η οικογένεια και οι φίλοι ξέρουν. Ηθική δικαίωση επιτέλους», συνέχισε ο κ. Βασιλειάδης.

Μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», σε δήλωσή του ο κ. Καπέλιος χαρακτήρισε ανυπόστατα και ψευδή όσα ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο, λέγοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τονίζοντας παράλληλα ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Πυροσβέστες

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Παρακολουθούμε με οργή και αγανάκτηση όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την πρωτίστως ανήθικη και δευτερευόντως ποινικά κολάσιμη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών από ανώτατους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της άσκησης βρώμικων πιέσεων σε εγνωσμένου κύρους πραγματογνώμονες, άξιους αξιωματικούς του Σώματος.

Θεωρούμε αδιανόητη κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών οποιουδήποτε για την εθνική τραγωδία στο ΜΑΤΙ. Μιλάμε για 102 νεκρούς, μιλάμε για εγκαυματίες, μιλάμε για οικογένειες που μέσα στην οργή και το αίσθημα της απώλειας παλεύουν να επουλώσουν πληγές. Κάθε φορά που φέρνουμε στο νου μας τις τραγικές εκείνες ημέρες της πυρκαγιάς, νιώθουμε οδύνη.

Η καταστροφή αυτή μας έχει στοιχειώσει ως επαγγελματίες και ως ανθρώπους. Η πυροσβεστική οικογένεια είναι συγκλονισμένη. Μόνο ντροπή και θυμό νιώθουμε για όσους δεν τιμούν τον όρκο τους στην πατρίδα και την κοινωνία και το μόνο που τους νοιάζει είναι το κουκούλωμα των ευθυνών.

Πιστεύουμε ότι αν κάποιος έχει οποιαδήποτε ευθύνη, οφείλει απέναντι στην κοινωνία, αν έχει τσίπα, στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ηθική, να βγει και να την αναλάβει, για να πάψει να λοιδορείται ένα ολόκληρο Πυροσβεστικό Σώμα και οι εργαζόμενοί του. Θεωρούμε επίσης επιβεβλημένη και τη δικαστική έρευνα της παράπλευρης με το κυρίως έγκλημα εγκληματικής επιχείρησης κουκουλώματος.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση και αναμένουμε την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όλα αυτά δεν αγγίζουν τον Μάχιμο Πυροσβέστη της βάρδιας, που παλεύει καθημερινά με τη φωτιά και τις φυσικές καταστροφές για την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών με πίστη στην έννοια του καθήκοντος. Το αξιόμαχο των γυναικών κι ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος δεν πτοείται από αποκαλύψεις για μεμονωμένα άτομα που το υπηρέτησαν.

Θα παλεύουμε έστω και χωρίς εναέρια, έστω και χωρίς οχήματα, ακόμη και χωρίς ανάσα, με τη σκέψη μας πάντα στους συνανθρώπους μας, αλλά και στους δικούς μας δεκάδες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για το κοινό καλό».