Υποχρεωτική για όλους η μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Υποχρεωτική για όλους η μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Τη χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ για καταναλωτές και εργαζόμενους από σήμερα Σάββατο, καθιστά υποχρεωτική η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, «εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από σήμερα, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές».

Κατά πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή και ισχύει από το Σάββατο. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρο αυξάνονταν τα «καμπανάκια» από την επιστημονική κοινότητα για πρόσθετα μέτρα προστασίας, μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα. 

Χαρακτηριστική, ως προς τη χρήση μάσκας, άλλωστε, ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε αναφέρει ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση. «Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο. Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές», τόνισε ο κ. Λαζανάς. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα». 

Την άνοδο του μέσου όρου των κρουσμάτων επιβεβαιώνει η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19 που δείχνει αύξηση το διάστημα 8-15 Ιουλίου. Ο νέος μέσος όρος προσδιορίζεται πλέον στα 35 την ημέρα, από 25 κρούσματα που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης έκθεσης αναφοράς. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1, στο 0,4, παρά τον αυξημένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, κάτι που δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
kathimerini.gr