Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μαθία – Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μαθία – Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα στη Μεσσηνία

Συναγερμός σήμανε χθες λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας για μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει έξω από το ορεινό χωριό Μαθία, βόρεια του Πεταλιδίου.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος από όλη την Πελοπόννησο, όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Μεσσήνης, που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Το μικρό χωριό εκκενώθηκε άμεσα καθώς η πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, ενώ άλλαζε συνέχεια κατεύθυνση λόγω των ανέμων και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Αχλαδοχώρι. Λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι η φωτιά “μπήκε” στο χωριό και έκαψε αυλές, ενώ τα σπίτια σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά τις 4.00 το απόγευμα καταλυτική ήταν η βοήθεια των εναέριων μέσων, καθώς δύο αεροσκάφη τύπου canadair, καθώς και δύο ελικόπτερα τύπου “Έρικσον”, έκαναν αλλεπάλληλες ρίψεις, περιορίζοντας άμεσα την πύρινη λαίλαπα.

Λίγο μετά τις 18:00, δε, εκτός του πύρινου μετώπου που είχε κατεύθυνση προς το όρος Λυκόδημο, δημιουργήθηκε ακόμα ένα με πορεία προς το Αχλαδοχώρι, μεγαλώνοντας την αγωνία κατοίκων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής χαρακτήρισαν τη φωτιά ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της έλλειψης αντιπυρικών ζωνών και της δύσβατης περιοχής, καθώς και επειδή υπήρχαν συνεχείς ριπές ισχυρών ανέμων που άλλαζαν κατεύθυνση. Συνολικά στην περιοχή επιχείρησαν 37 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 3 Ε/Π και 4 Α/Φ. Επίσης, υπήρχε συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και εθελοντικές ομάδες όπως την ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας που συμμετείχε με με 2 οχήματα , πυροσβεστικό συγκρότημα και 4 μέλη της.

Απ’ την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας Δημήτρης Γεωργανάς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Τζαβάρας, καθώς και αρμόδιοι απ’ το Δήμο Μεσσήνης.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μαθία
Μόνο καπνοί υπάρχουν αυτή την ώρα στη Μαθία με τη φωτιά να έχει σβήσει αλλά τους πυροσβέστες να παραμένουν στο σημείο για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά κατάφερε να κάψει πάνω από 500 στρέμματα κυρίως δασικής έκτασης.

Υψηλός κίνδυνος σήμερα στη Μεσσηνία
Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα ο Νομός Μεσσηνίας βρίσκεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές και έτσι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν.

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας