Σοβαρά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας από τη μετακίνηση γιατρών στα νοσοκομεία

Σοβαρά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας από τη μετακίνηση γιατρών στα νοσοκομεία

Στα κάγκελα βρίσκονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας λόγω συχνών μετακινήσεών τους στα νοσοκομεία για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες, ενώ μία από τις συνέπειες είναι οι ακυρώσεις ραντεβού ασθενών με το γιατρό τους στα Κ.Υ.

Σε ανακοίνωσή του χθες ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου παρουσιάζει τα προβλήματα που δημιουργούνται και ενημερώνει την 6η ΥΠΕ και τους αρμοδίους ότι δε θα δεχτεί αυτή την τακτική.

Αποδιαρθρώνει τα Κέντρα Υγείας

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Σύλλογο, ο οποίος καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη από την 6η ΥΠΕ τακτική μετακίνηση γιατρών των ΚΥ στα νοσοκομεία: «Αντί να φροντίσει να στελεχώσει τα νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό προβαίνοντας στις απαραίτητες προκηρύξεις μονίμων θέσεων (είναι χαρακτηριστική η απουσία έγκρισης έστω και μιας θέσης παθολόγου στην πρόσφατη προκήρυξη της 13/7/20 στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Ναυπλίου), η Διοίκηση της ΥΠΕ επιλέγει να αποδιαρθρώσει ολοκληρωτικά τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δε “θωρακίζει”
το ΕΣΥ, αλλά το αποδιοργανώνει συνολικά, διότι διαλύει την “πρώτη γραμμή” άμυνάς του, που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παράλληλα, αποστερεί τους πολίτες από το συνταγματικό τους δικαίωμα σε δωρεάν Πρωτοβάθμια Υγεία, ενώ “στρώνει το χαλί” στην ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ. πάγιο στόχο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ατραποί αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

Οι πρόσφατες εντολές μετακίνησης για εφημερίες και για απροσδιόριστο (γεγονός που δεν είναι σύννομο) διάστημα όλων (4 από 4) των παθολόγων και 2, από τους 3, μικροβιολόγων του ΚΥ Καλαμάτας, καθώς και η καθολική και πέραν του εξαμήνου (όπως ρητά περιορίζει ο νόμος) μετακίνηση του ίδιου του προέδρου του Σωματείου μας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, πείθουν και τον πιο δύσπιστο ότι η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ εγκαινιάζει στη σχέση της με τους γιατρούς της ΠΦΥ ατραπούς αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, που τη βεβαιώνουμε, δε θα γίνουν ανεκτές!

Καλούμε τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να ανακαλέσει άμεσα τις άδικες, “άναρχες” και συχνά παράτυπες μετακινήσεις !

Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας αντί να απευθύνει ως μη όφειλε, έγγραφα στους γιατρούς ΠΦΥ του τύπου “καλείσθε εντός 24 ωρών”, να μεριμνήσει προς την ΥΠΕ και το υπουργείο για έκτακτη προκήρυξη παθολόγου.

Καλούμε τους πολίτες να αντιληφθούν ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τις ακυρώσεις των ραντεβού τους και για το δίμηνο που απαιτείται συχνά για να βρουν το γιατρό τους στα Κέντρα Υγείας.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την τήρηση της νομιμότητας, την προάσπιση της δωρεάν Υγείας των πολιτών και των συμφερόντων των Υγειονομικών ΠΦΥ της περιφέρειάς μας! Δηλώνουμε, επίσης, ότι με τη συνδρομή της Ομοσπονδίας μας θα επιδιώξουμε παρέμβαση στο υπουργείο και, αν χρειαστεί, δικαστική προσφυγή, με σκοπό την άρση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση!».