Από το Μέγαρο… έως την προκυμαία το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Από το Μέγαρο… έως την προκυμαία το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Συνεχίζεται για όγδοη ημέρα το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι σημερινές παραστάσεις είναι οι εξής:

KÓKA&PANÚ 
22:00 | 40′
Εναλλακτικός Χώρος / Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Οι koka&panu παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα δημιουργία τους ύλη. Από τη σημασία της λέξης στα αρχαία ελληνικά (δάσος) μέχρι τη συνειρμική έννοια της μάζας, όπως χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική γλώσσα. Το έργο χτίζεται μέσα σε μια ηχητική εγκατάσταση.

Ο Panu τοποθετεί στη σκηνή ένα εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον, ένα υπερμέγεθες μουσικό όργανο, που ζωντανεύει με την κινητική δεξιοτεχνία της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου.

Ένα περιβάλλον φτιαγμένο από βιομηχανικά υλικά, εν είδει αστικής «ύλης», λειτουργεί ως συνέχεια της φύσης που μας περιβάλλει. Το ψυχρό μέταλλο συνδιαλέγεται με το ζεστό ανθρώπινο σώμα. Η ύλη υπάρχει μέσα από την κίνηση. Οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να αποδώσουν με τον πιο άμεσο τρόπο τον αρχετυπικό δεσμό μουσικής-χορού, σε μια σχέση δράσης-αντίδρασης. Ο χορός προκαλεί τον ήχο και ο απόηχος τροφοδοτεί την κίνηση του σώματος. Το έργο είναι συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ
ORBITAL
11:00 Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
20:00 Προκυμαία Καλαμάτας
21:30 Προαύλιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Ένας άνδρας και μια σφαίρα. Τους συνδέει η δημιουργία μιας τροχιάς, που διαγράφεται μέσα από τις συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες του άνδρα να ισορροπήσει. Σε αυτήν την τροχιά αντικείμενο και υποκείμενο αναπτύσσουν μια σχέση αλληλεξάρτησης, που εκφράζεται αλληγορικά με μια άμεση σωματικότητα. Ο άνδρας πασχίζει να εξισορροπήσει τα πηγαία όνειρα και τις επιθυμίες του με την ενήλικη, λογική πραγματικότητα που τον εγκλωβίζει. Η σφαίρα ενσαρκώνει ένα άλλο άπιαστο σώμα, μια άλλη οντότητα, στην οποία ο άνδρας προσπαθεί να εισχωρήσει, να την κατανοήσει αλλά και να συμπορευτεί μαζί της. Επιχειρεί να καταστήσει δικό του αυτό το άλλο σώμα και εν τέλει να ισορροπήσει μαζί του, προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στον «γνήσιο» εαυτό του και στη δική του αυτοολοκλήρωση. Μαζί διαντιδρούν και διαμορφώνουν από κοινού ένα τοπίο συναισθαντικότητας.

Ερμηνεία: Ιωάννης Καρούνης.
Σε συνεργασία με: Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου, SaLtaTor Physical Dance Group

BEN FURY & SIMON THIERRÉE
LE CAUCHEMAR DE DARWISH
21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Το έργο Le Cauchemar de Darwish είναι ένα έργο κίνησης με ζωντανή μουσική. Συνδυάζει το υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντα των δύο πρωτοεμφανιζόμενων στην Ελλάδα καλλιτεχνών: το breakdance για τον Ben Fury [Μπεν Φυρί], την παραδοσιακή, κλασική και τζαζ μουσική για τον Simon Thierree [Σιμόν Τιερέ], τις μεσανατολικές επιρροές και το σύγχρονο χορό και μουσική και για τους δύο. Εμπνευσμένο από τον παραδοσιακό μεσανατολικό χορό dabkeh, το έργο γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των συντελεστών του να χορέψουν μέσα στο πλήθους. Η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούν, χωρίς τη συνοδεία οργάνων, ένα λαϊκό τραγούδι του μαροκινού συγκροτήματος Jil Jilala, ενεργοποιώντας έναν παλλόμενο κύκλο, που διευρύνεται μέχρι να αποσυντεθεί.

Ερμηνεία: Ben Fury & Simon Thierree

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕΡΤΖΑΝΗ
ΕΝΑ ΚΟΛΑΖ
21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Το σώμα έχει την τάση να εκδηλώνεται μέσω της πηγαίας, ανεπιτήδευτης κίνησής του. Με βάση αυτήν την ιδέα, η Δήμητρα Μερτζάνη προτείνει μια χορευτική σπουδή στον αυθορμητισμό και ένα κολάζ τέτοιων στιγμιότυπων.

Η Δήμητρα Μερτζάνη γεννήθηκε στη Καλαμάτα και είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Εργάζεται ως επαγγελματίας χορεύτρια τα τελευταία έξι χρόνια και έχει συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- με χορογράφους όπως οι Χρήστος Παπαδόπουλος, Ερμίρα Γκόρο, Hannes Langolf, Τζένη Αργυρίου, Kat Valastur, Πατρίσια Απέργη, Αντώνης Φωνιαδάκης και Anton Lachky, δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει σε ερασιτεχνικές σχολές χορού και της αρέσει να δουλεύει πάνω στον αυτοσχεδιασμό.

Στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας η παράσταση θα δοθεί σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.