Ασθενοφόρα από την Καλαμάτα κάλυψαν από Μάνη έως και Κορώνη το Δεκαπενταύγουστο

Ασθενοφόρα από την Καλαμάτα κάλυψαν από Μάνη έως και Κορώνη το Δεκαπενταύγουστο

-Νοσεί το σύστημα υγείας στη Μεσσηνία

Σε κάθε επείγον περιστατικό που έχει να κάνει με την υγεία, το κάθε λεπτό μπορεί να αποβεί πολύτιμο, αλλά, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική και αυτό πρέπει άμεσα να κινητοποιήσει τους φορείς της Μεσσηνίας.

Έτσι, λοιπόν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη Μεσσηνία να είναι γεμάτη κόσμο, κυρίως σε Μάνη και Κορώνη, τα μόνα ασθενοφόρα που υπήρχαν διαθέσιμα για να καλύψουν τις παραπάνω περιοχές έπρεπε να ξεκινήσουν, όπως και ξεκίνησαν, από την Καλαμάτα!

Το ίδιο και στην περιοχή του Μελιγαλά, αφού ούτε και εκεί υπήρξαν, τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διαθέσιμα ασθενοφόρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δίνουν μάχη με το χρόνο για να φτάσουν στα συμβάντα, ωστόσο πρέπει αυτή η κατάσταση να αλλάξει.

Αναφερόμαστε για αρχή στο ΕΚΑΒ. Ακόμα και να λειτουργεί όπως λειτουργεί Κέντρο Υγείας (το προσωπικό με αυταπάρνηση τα κρατάει όρθια) σε μια περιοχή, π.χ. σε Άγιο Νικόλαο Μάνης ή Μελιγαλά, το ζήτημα είναι πώς θα φτάσει εκεί ένα επείγον περιστατικό, ενώ αν είναι κάτι πιο σοβαρό, πρέπει να διακομιστεί στην Καλαμάτα.

Υπολογίζοντας τους χρόνους που απαιτούνται για να φτάσει ένα ασθενοφόρο στις παραπάνω περιοχές, μπορεί ο καθένας να καταλάβει σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε.

Αφορμή για το ρεπορτάζ ένα ακόμα επείγον περιστατικό (τροχαίο αυτή τη φορά) που συνέβη στην Κορώνη το βράδυ της Κυριακής, οπότε χρειάστηκε να φτάσει εκεί ασθενοφόρο από την Καλαμάτα, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή κάτοικοι αναζητούσαν ιδιώτη γιατρό για να επέμβει.

Αυτό, λοιπόν, που ζητούν για αρχή είναι να στελεχωθεί το Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής και να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο, ενώ απαιτούν ένα ασθενοφόρο να βρίσκεται κοντά στην περιοχή και όχι να ξεκινά από την Καλαμάτα και να χάνεται τόσος πολύτιμος χρόνος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση