Αύριο βράδυ η παρουσίαση του προγράμματος του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αύριο βράδυ η παρουσίαση του προγράμματος του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

9 + 1 ημέρες για την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Καλαμάτας. Κι αυτή δεν είναι μία…αυθαίρετη παρατήρηση, αλλά το συμπέρασμα από την αποδοχή που έχει εντός και εκτός Ελλάδας. Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Από το 1994 μέχρι σήμερα οι εκδηλώσεις του αποτελούν σημείο αναφοράς για ειδικούς και μη.

Για την έναρξη του 26ου έμειναν 9 ημέρες και σήμερα. Η προπώληση εισιτηρίων έχει αρχίσει και ο… πυρετός της αναμονής για την έναρξή του φτάνει στο αποκορύφωμα. Φέτος- ελέω κορωνοϊού- αντί για τον Ιούλιο, όπως είχαμε μάθει, η έναρξή του μετατέθηκε για το τέλος Αυγούστου (21- 30).

Αύριο το βράδυ, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματός του. Παραστάσεις φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού και στην κεντρική πλατεία, με την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του νέου ιού. Η παρουσίαση του προγράμματος θα ξεκινήσει, αύριο,  στις εννιά το βράδυ.

Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει:

– 9 παραγωγές, εκ των οποίων 4 θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας και 5 σε νέο χώρο, που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

– 12 παραγωγές στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino και μία στην Προκυμαία.

– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τρία επαγγελματικά σεμινάρια, ένα masterclass και μία διάλεξη ανοιχτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και γεννήθηκε υπό παράδοξες συνθήκες. Το φετινό Φεστιβάλ έχει στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση με την τέχνη και, κυρίως, την τέχνη του χορού, που βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τί έχει να μας διδάξει ο χορός.

Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού. Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και δημιουργοί με ιστορική πορεία στο σύγχρονο χορό θα μοιραστούν με το κοινό την προσδοκία για αλλαγή, για ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, για αναθεώρηση της σχέσης με τη μητέρα Φύση, με τον Εαυτό και με τον Άλλο. Αλλιώς το ανθρώπινο σώμα, αδιαχώριστο από το ανθρώπινο πνεύμα, θα βρίσκεται πάντα σε κρίση και θα νοσεί.

 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης για να παρουσιάσουν 10 ελληνικές και 11 ξένες παραγωγές αντίστοιχα και να μιλήσουν μέσα από τα έργα τους για βαθιές και αληθινές ανθρώπινες ανάγκες.

Α.Π.