Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση στη Βουλή για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση στη Βουλή για τα αρχαία της Υπαπαντής

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την ανησυχία που προκάλεσαν στους πολίτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οι δηλώσεις της κας Μενδώνη περί μη ανάδειξης αλλά «κατάχωσης» των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής.

«Οι δηλώσεις της κας υπουργού προξένησαν κύμα διαμαρτυρίας από φορείς και προσωπικότητες της πόλης, ενώ χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στην κατάχωση των αρχαίων ευρημάτων, αιτούμενοι την προστασία και την ανάδειξή τους» όπως αναφέρεται. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, τονίζουν την ανάγκη ανάδειξης των αρχαίων ευρημάτων, και καταλήγοντας ερωτά την υπουργό αν θα κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αρχαία και να προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης με επικαιροποίηση της μελέτης, βασισμένη στα ευρήματα. Επίσης, αν θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανασκαφή με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκριτικά μικρά ποσά για την πραγματοποίησή της.