Η αρχαία Καλαμάτα πρέπει να βγει στο φως

Η αρχαία Καλαμάτα  πρέπει να βγει στο φως

Δικηγορικός και Δ.Σ. Καλαμάτας σε αντίθετη γραμμή για την ανάδειξή της, Πόντιος Πιλάτος ο Νίκας

Σε ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας υποστηρίζει ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη ανάδειξης των αρχαίων μνημείων της περιοχής της πλατείας Υπαπαντής με τρόπο που να είναι ορατά. Είναι αναγκαία η ανάδειξη των αρχαίων Φαρών».

Στον αντίποδα, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο το Σώμα καταψήφισε το ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Μανώλης Μάκαρης και Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ ο περιφερειάρχης Π. Νίκας τόνισε ότι «στην περίπτωση –την οποία απευχόμαστε- που ζητηθεί η απένταξη του έργου, αυτό θα απενταχθεί αμέσως».

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το θέμα της μερικής ανάδειξης της αρχαίας πόλης της Καλαμάτας, στο ύψος της πλατείας Υπαπαντής, εν όψει της παρέμβασης που πρόκειται να γίνει στην περιοχή, θα συνεχιστεί.

Μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Σώμα να καταψήφισε (18 κατά -11 υπέρ) το ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Μανώλης Μάκαρης και Μιχάλης Αντωνόπουλος, αλλά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η αντιπολίτευση θα επανέλθει για πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σχολίασε ότι από τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και υπουργείο Πολιτισμού) έχει αποφανθεί αρνητικά επί του θέματος σε συνεδρίαση το 2011, το 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενέκρινε την ανάπλαση με τους… αστερίσκους της προηγούμενης απόφασης και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν καινούργια επιστημονικά στοιχεία για το θέμα, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτησή του.

Μάλιστα, σημείωσε ότι εγκαίρως είχε αναφέρει τα καινούργια δεδομένα (σ.σ. κινητοποίηση δημοτών) με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αλλά η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική. Επιπρόσθετα, είπε ότι, ενώ Δήμος και πολίτες είχαν την ευκαιρία για χρόνια να αναδείξουν  το θέμα, παραδόξως σιώπησαν.

Βέβαια, από την πλευρά της πλειοψηφίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρχε μια διαφορετική θεώρηση, με κοινή συνισταμένη ότι θα πρέπει τα αρχαία να έρθουν στο φως, με δεδομένο ότι η προηγούμενη ολιγωρία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αξίωμα αρνητικό για το θέμα.  

Παρέμβαση Νίκα
Με αφορμή τη διάσταση που έχει λάβει το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην περιοχή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, εν όψει του έργου ανάπλασης της πλατείας του μητροπολιτικού ναού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση: “Η Περιφέρεια αναμένει την απόφαση του αρμόδιου θεσμικού οργάνου του Δήμου Καλαμάτας για το έργο της πλατείας Υπαπαντής, την οποία και φυσικά θα αποδεχθεί.

Στην περίπτωση –την οποία απευχόμαστε- που ζητηθεί η απένταξη του έργου, αυτό θα απενταχθεί αμέσως και η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς άλλο ανάλογο έργο της Περιφέρειας”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας:
Να αναδειχθούν τα αρχαία της Υπαπαντής
Να αναδειχθούν τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής ζητά με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, εξέδωσε ψήφισμα το οποίο απέστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το δήμαρχο Καλαμάτας και κοινοποίησε στους βουλευτές του νομού και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Ισχυρή ιστορική μνήμη
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στην απόφασή του τονίζει ότι οι αρχαίες ΦΑΡΕΣ αναφέρονται στα ομηρικά έπη και η θέση τους τοποθετείται στην περιοχή του Κάστρου Καλαμάτας. «Δείγμα ότι μέσα μας διατηρείται ισχυρή η ιστορική μνήμη είναι ότι μία δημοτική επιχείρηση έχει ονομαστεί ΔΙΟΚΛΗΣ, με το όνομα  ηγεμόνα των αρχαίων ΦΑΡΩΝ και άλλη δημοτική επιχείρηση ΦΑΡΙΣ, με το όνομα του μυθικού ιδρυτή της πόλης. Τα ιστορικά “στρώματα” της πόλης ακολουθούν βίους παράλληλους με εμάς, στο πλαίσιο μιας ενιαίας ιστορικής μνήμης. Ο αρχαιολογικός της χώρος είναι ενεργός τόπος που αποπνέει ισχυρά μηνύματα ιστορικής συνέχειας, χώρος ζωντανός στη συλλογική μνήμη των κατοίκων και αναδεικνύει τις διαχρονικές αξίες που η Ελλάδα διέδωσε και  με τις οποίες μέχρι σήμερα συμβάλλει στην πολιτιστική διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου μέσα από τα αρχαία κείμενα και τα μνημεία της. Κάθε κίονας, κάθε σπασμένο μάρμαρο, κάθε θραύσμα κεραμικού, συνθέτουν το ανάγλυφο ενός γηγενούς και αυτοφυούς πολιτισμού, ριζωμένου σε βάθος χιλιετιών, με την ανάδειξη του οποίου μπορούμε να ανασχεδιάσουμε το χάρτη, όχι μόνο της αρχαίας, αλλά και της σημερινής Ελλάδας. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουμε και να προβάλλουμε», τονίζεται στην απόφαση του Συλλόγου.

Άλλοι πασχίζουν…
Στο ψήφισμα που εστάλη στην υπουργό, υπογραμμίζεται ότι, παρά την επί τρεις χιλιάδες και πλέον Ιστορία της πόλης μας, δεν μπορούμε να έχουμε μέχρι σήμερα και την οπτική επαφή με τα ιστορικά της μνημεία, επειδή δεν έχουν αναδειχθεί. Μάλιστα, έντονα επισημαίνεται ότι η Καλαμάτα είναι από τις ελάχιστες πόλεις που δεν έχουν να επιδείξουν στον κάτοικο και τον επισκέπτη τους τα χιλιόχρονα μνημεία στον ίδιο τον τόπο όπου βρίσκονται.

«Είναι αναγκαίο στους επισκέπτες της πόλης να δείχνουμε την αλυσίδα του πολιτισμού, του οποίου είμαστε κρίκος και όχι να δείχνουμε μόνο τη θάλασσα και τη διασκέδαση. Για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης θεωρούμε καθοριστικό πόλο έλξης τη δυνατότητα επίσκεψης σε μνημείο στον ίδιο τον τόπο που είναι επί χιλιάδες χρόνια, δυνατότητα που είναι ακόμα πιο σημαντική αν συνδυάζεται και με επίσκεψη στα “Ακοβίτικα”, όπου βρίσκεται μεγάλο οικοδόμημα των Πρωτοελλαδικών Χρόνων, καθώς και τμήμα αρχαϊκού ιερού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα, από το χώρο του οποίου και έχουν προέλθει σημαντικά ευρήματα. Άλλα κράτη ζουν μέσα στην ιστορία τους, όπως η Ιταλία, όπου κάθε αρχαιολογικός χώρος ή μνημείο εντάσσεται στον ίδιο τον αστικό ιστό, ώστε οι κάτοικοι να ζουν αυτή τη διαχρονικότητα,  βλέποντάς τη κάθε μέρα. Κράτη, επίσης, που δεν έχουν τη δική μας ιστορία, πασχίζουν να δείξουν στους επισκέπτες τους οτιδήποτε νεότερο, ηλικίας λίγων εκατοντάδων χρόνων ως δήθεν αρχαίο μνημείο», αναφέρεται.

Ανάγκη ανάδειξης
Ο Δικηγορικός Σύλλογος επισημαίνει ακόμα ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη ανάδειξης των αρχαίων μνημείων της περιοχής της πλατείας Υπαπαντής και διαμόρφωσή τους με τρόπο που θα είναι ορατά. «Είναι αναγκαίο στα νέα παιδιά της πόλης μας να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν μέσα τους τον πολιτιστικό σπόρο που έχει φυτευτεί από τους προγόνους μας, διαπιστώνοντας ότι τα πέλματά τους πατούν στον ίδιο χώρο που πατούσαν τα πέλματα του ΔΙΟΚΛΗ, στην πόλη που οποία αναφέρουν ο Ομηρος και  ο Παυσανίας. Είναι αναγκαία η ανάδειξη των αρχαίων ΦΑΡΩΝ, ακόμα και για την ενδυνάμωση της ιστορικής μας συνείδησης σε εποχές διεθνών προκλήσεων. Καλούμε όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς και διοικητικούς φορείς να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση», καταλήγει η απόφαση των δικηγόρων.

Της Βίκυς Βετουλάκη