Η διαδικτυακή πρωτοβουλία πολιτών “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία πολιτών “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”

Η ανάπλαση να μην…κρατήσει στο σκοτάδι της αρχαία πόλη

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία πολιτών “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” υπέβαλε αίτημα στο δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα των αρχαιοτήτων της πόλης στην πλατεία της Υπαπαντής σε συνεδρίαση του Σώματος.

Στο αίτημα που έστειλε προς τους αρμόδιους. υποστηρίζονται τα παρακάτω: “Σας είναι γνωστό ότι η διαδικτυακή ομάδα ‘Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής’ εκφράζει εκατοντάδες πολίτες που αυθόρμητα ‘συγκεντρώθηκαν’ με σκοπό να γίνει πλήρης αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή αυτή πριν προχωρήσει η ανάπλαση.

Πρόκειται για ένα παλιό αίτημα με καινούργια δυναμική που εκφράζει την επιθυμία η οποιαδήποτε ανάπλαση να ‘αποτυπώνει’ και να καθιστά ορατή την ιστορική πορεία της πόλης από την εποχή των Φαρών μέχρι και σήμερα. Ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνει την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή.

Μια ανάπλαση που θα κρατά στο σκοτάδι την αρχαία πόλη, αδικεί την ιστορία του τόπου, αποτελεί σπατάλη πόρων και η αναμνηστική της πλάκα θα αποτελεί ταφόπλακα που θα φέρει τα ονοματεπώνυμα εκείνων που εκτέλεσαν ή σιώπησαν μπροστά στο ανοσιούργημα.

Κάνουμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το δημοτικό συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες.

Και αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση και να τεθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι προ των ευθυνών τους. Είναι κάτι που οφείλουν να πράξουν ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι.

 Με την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής γράφεται ή διαγράφεται ιστορία. Και ο καθένας καλείται να διαλέξει όχθη…”.