Νέα αντιπαράθεση Αθανασόπουλου – Τσώνη στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Νέα  αντιπαράθεση Αθανασόπουλου  –	Τσώνη στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Για «μπούλινγκ» σε προέδρους κοινοτήτων έκανε λόγο ο τέως δήμαρχος, με τον Γ. Αθανασόπουλο να τον καλεί να σταματήσει το λαϊκισμό

«Θερμό» ήταν το κλίμα σε ακόμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, που διεξήχθη χθες το μεσημέρι, καθώς κυριάρχησαν οι «βαριές» κουβέντες που αντάλλαξαν ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, με τον νυν Γιώργο Αθανασόπουλο.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Αθανασόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα που έδωσε η ΔΕΥΑΜ αυτές τις ημέρες που αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση του νερού, για να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση περιοχών. Παραδέχθηκε ότι μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν, ωστόσο τόνισε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης για να ξεπεραστούν.

Κλείνοντας σημείωσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί σοβαρά το ζήτημα της αλόγιστης χρήσης νερού και να μπουν κανόνες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, που παραπονέθηκε αρχικά για την ώρα του συμβουλίου (3.00 μ.μ) ζητώντας να μην επαναληφθεί. Επίσης, έθεσε θέμα ασφάλειας, λόγω ελλιπούς σήμανσης, στο δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι, ζητώντας απ’ τη Δημοτική Αρχή να πιέσει την Περιφέρεια και αυτή με τη σειρά της τον εργολάβο, για να γίνει σωστή σήμανση, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος.

Θέμα για αγνόηση προέδρου Κοινότητας έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Βουτιέρος. Συγκεκριμένα, μίλησε για την επίσκεψη του δημάρχου στη Μηλίτσα, για την οποία δεν ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος, ούτε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μαλιώτης, ούτε κυρίως ο πρόεδρος της Κοινότητας. Το όλο ζήτημα συνέχισε στην τοποθέτησή του ο τέως δήμαρχος και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσώνης. Ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η Μηλίτσα, καθώς ανέφερε ανάλογο περιστατικό με τον πρόεδρο του Κλήματος, κατηγορώντας ουσιαστικά και για «μπούλινγκ» του δημάρχου στους προέδρους. Επίσης, από την κριτική του τέως δημάρχου δεν έλειψε ούτε η ώρα που διεξήχθη το συμβούλιο, ζητώντας να μάθει τον ακριβή λόγο που γίνεται αυτό και λέγοντας ότι δε θέλει να ακούσει δικαιολογίες, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε και στα όσα ανέφερε ο δήμαρχος για τη ΔΕΥΑΜ.

Ο κ. Τσώνης είπε χαρακτηριστικά ότι η δική του Δημοτική Αρχή «έφτυσε αίμα» για να υπερηφανεύεται σήμερα ο δήμαρχος ότι τρέχει άφθονο το νερό, χωρίς κανείς να του το αναγνωρίσει. Άφησε αιχμές, δε, και προς την πρώην δημοτική του ομάδα και συγκεκριμένα προς τον κ. Μπουρίκα, που ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ επί δημαρχοντίας του, που δε ζήτησε ο ίδιος το λόγο για να απαντήσει στο δήμαρχο.

Τον κύκλο της «αντιπολίτευσης» έκλεισε ο δημοτικός σύμβουλος της… πλειοψηφίας Μανώλης Δουρούμης. Αφού παραπονέθηκε κι αυτός με τη σειρά του για την ώρα της συνεδρίασης, ζητώντας να μην επαναληφθεί αφού τα θέματα δεν είναι έκτακτα, ρώτησε αν απουσιάζει δικαιολογημένα από την αίθουσα ο πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, Γιώργος Δαβίλλας, για να πάρει την απάντηση ότι είχε ενημερώσει ότι είναι στην Αθήνα.

Παίρνοντας αυτή την απάντηση, δεσμεύτηκε να θέσει ένα ερώτημα για τον κ. Δαβίλλα στο επόμενο συμβούλιο, ενώ παρατήρησε ότι αυτό το θέμα ανέμενε να τεθεί από την αντιπολίτευση, καθώς ο ίδιος είναι σύμβουλος της πλειοψηφίας…

Τα «αίματα άναψαν» στις απαντήσεις του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου κυρίως απέναντι στους ισχυρισμούς του τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη. Αναφορικά με το ύφος του, τον κάλεσε να σταματήσει το λαϊκισμό και να πάψει να αδικεί τον εαυτό του με τη συμπεριφορά του στα Δημοτικά Συμβούλια. Σημείωσε ότι η δική του Δημοτική Αρχή σέβεται όλους τους προέδρους εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η επίσκεψή του σε μια μέρα με τους συμβούλους του σε 7 χωριά αφορούσε στο σχεδιασμό του Δήμου και όταν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν όλοι οι πρόεδροι, θα ενημερωθούν, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Σχετικά με τις επικρίσεις για την ώρα του συμβουλίου, σημείωσε ότι λόγω του «εορταστικού» χαρακτήρα των ημερών αποφασίστηκε να γίνει μεσημέρι, σημειώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την καχυποψία επ’ αυτού του θέματος.

Στον κ. Τσώνη αναφορικά με όσα είπε για τους προέδρους απάντησε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μπρατσιάκος, χαρακτηρίζοντας «ανήθικο» το να μιλά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για αγνόηση των προέδρων. Πρόσθεσε, δε, ότι ιδιώτες εργολάβοι είχαν αναλάβει τα μηχανήματα το χρονικό διάστημα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και έκαναν ό,τι ήθελαν, αγνοώντας πλήρως κάθε πρόεδρο κοινότητας. Η τοποθέτηση αυτή έφερε την «έκρηξη» του Γιώργου Τσώνη, που είπε ότι είχε δεχθεί μέχρι και απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα για να μην πάει σε Κοινότητες όπως ο Αριστομένης και επιστρέφει πίσω το χαρακτηρισμό «ανήθικο».

Μεταφορά έργων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Η αντιπαράθεση Γιώργου Τσώνη και Γιώργου Αθανασόπουλου «χτύπησε κόκκινο» κατά τη συζήτηση του 2ου θέματος της χθεσινής συνεδρίασης, που αφορούσε μεταφορά έργων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η μεταφορά αυτή αφορά στο έργο αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας, ύψους 864 χιλ, ευρώ και συγκεκριμένα τις Κοινότητας Αβραμιού, Στρέφι και Πανιπέρι.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, σημείωσε ότι συμφωνεί για τη μεταφορά του έργου που ήρθε από τη δική τους Δημοτική Αρχή, καθώς, αφού έγινε αυτή η αλλαγή στο σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Αντιθέτως, απορίες επί του θέματος είχε ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Αφού επισήμανε με τη σειρά του ότι κι αυτό είναι ένα έργο της δικής του Δημοτικής Αρχής, την οποία κατηγορούσε για «μακέτες» και «φωτογραφίες» ο κ. Παπαγεωργίου, διερωτήθηκε στη συνέχεια αν θα μπορούσε να είχε ήδη δημοπρατηθεί και να βρισκόταν σε φάση υλοποίησης. Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, αλλά προέκυψε εμπλοκή του Δασαρχείου για μια οριζοντιογραφία που αφορούσε δασική περιοχή στο Πανιπέρι κυρίως. Η απάντηση του δημάρχου δεν έπεισε τον κ. Τσώνη, που έκανε λόγο για ασχετοσύνη του δημάρχου, κάνοντας την εκτίμηση ότι η νυν Δημοτική Αρχή θα καταφέρει να χάσει το 50% των έργων που έφερε η δική του στη Μεσσήνη.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσώνη έφερε τη «σφοδρή» απάντηση από τον κ. Αθανασόπουλο που ζήτησε στοιχειώδη σοβαρότητα από τον τέως δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως απάντηση στα όσα είπε έφερε το «παράδειγμα» με το Πεταλίδι που ως δήμαρχος αγνόησε να δώσει παράταση στην «έκτακτη ανάγκη» πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε είχε «παρατήσει» τα πάντα επειδή είχε χάσει τις εκλογές, με αποτέλεσμα η δική του Δημοτική Αρχή να κάνει τιτάνιο αγώνα να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης απ’ τον «Ζορμπά».

Αναρωτήθηκε, δε, ο δήμαρχος, αν ο κ. Τσώνης ενήργησε έτσι από ασχετοσύνη ή δόλο, για να ισχυρίζεται μετά ότι η νυν Δημοτική Αρχή χάνει έργα που δήθεν έφερε αυτός. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται όλα τα έργα ως προς όφελος των δημοτών.

Απάντηση στα όσα είπε ο κ. Τσώνης έδωσε και ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι από όσα ισχυρίζεται δημόσια ο κ. Τσώνης αποδεικνύεται η επικοινωνιακή προσέγγιση που είχε στον «πλεονασμό» έργων και μακετών, υπενθυμίζοντας στο Σώμα τα «κολυμβητήρια» και άλλα μεγαλεπήβολα που έταζε. Ζήτησε, δε, από τον πρόεδρο του Σώματος να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Τσώνη και τη συμπεριφορά του, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο παράπονο είχε κάνει και στον κ. Κοτταρίδη όσο ήταν πρόεδρος, λέγοντας ότι το ίδιο άτομο και τότε δημιουργούσε αυτή τη συμπεριφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, η οποία δεν τιμά κανέναν.

Του Κώστα Γαζούλη