Ο κορωνοϊός «ροκανίζει» το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας

Ο κορωνοϊός «ροκανίζει» το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας

Η επαναφορά δόσεων απάντηση

στη στάση πληρωμών των δημοτών

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος τόσο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου όσο και για τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και έπονται της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σχολίασε ότι η υγειονομική κρίση φέρνει σφοδρή οικονομική κρίση. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προετοιμαστεί προκειμένου να ενταθεί η κοινωνική του παρέμβαση για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα:  “Δεν ξέρουμε αν αυτός είναι ο δεύτερος κύκλος (της πανδημίας) και κυρίως δεν ξέρουμε τι διάρκεια και ένταση θα έχει.

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει θα είναι σφοδρή. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας. Θα δείξουμε ανοχή και αντοχή, ακόμα και σε συμπεριφορές επιθετικές και θα ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.

Εκείνο είναι το στοίχημα. Είναι σημαντικό ότι ο Δήμος διαθέτει πλέον δημοτικά μαγειρεία και μπορεί να προσφέρει μέχρι και 500 μερίδες ημερησίως αν χρειαστεί. Το Δημοτικό Παντοπωλείο έχει επαναπροσδιοριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα έλεγα και γενικότερα οι κοινωνικές δομές του Δήμου είναι σε προτεραιότητα”.

Από την άλλη πλευρά, “η σφιχτή διαχείριση των προηγούμενων ετών, αλλά και η προσεκτική επί των ημερών μας, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι δε θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα ζητήματα λειτουργίας του Δήμου”.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην υστέρηση εσόδων που παρατηρείται, αλλά κυρίως στην άτυπη στάση πληρωμών από συμπολίτες μας, την περίοδο αυτή, με την υγειονομική κρίση να αποτελεί έναν από τους λόγους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας, όλα δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με μία διαφορά της τάξεως των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για τους δημοτικούς πόρους, από τα 13,4 εκατομμύρια ευρώ το 2019 στα περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, αίτημα του δημάρχου προς τον υπουργό Εσωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ήταν να υπάρξει ενίσχυση της χρηματοδότησης προς το Δήμο. Επίσης στον υπουργό τέθηκε το αίτημα επαναφοράς του ευεργετικού νόμου 4611/2019 που ρυθμίζει άτοκα όλες τις οφειλές σε 100 δόσεις.

Α.Π.