Π. Λύρας για τα αρχαία της Υπαπαντής: Η ανάδειξη της ιστορίας της Καλαμάτας όχημα για την ανάπτυξή της

Π. Λύρας για τα αρχαία της Υπαπαντής: Η ανάδειξη της ιστορίας της  Καλαμάτας όχημα για την ανάπτυξή της

Σε παρέμβαση για την αναγκαιότητα ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής προχώρησε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε την ολιγωρία των υπευθύνων, σημειώνοντας ότι η δικαιολογία περί άρνησης της Εκκλησίας να προχωρήσουν οι ανασκαφές καταρρίφθηκε με τη δημόσια παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, ο Π. Λύρας κάλεσε όλους όσοι εμπλέκονται με το θέμα, αλλά και τους πολίτες της Καλαμάτας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να… κρύβονται πίσω από ανυπόστατες δικαιολογίες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας σημείωσε μεταξύ άλλων: “Τίτλος της τοποθέτησης μας θα μπορούσε να είναι «ό,τι είναι παρελθόν είναι πρόλογος!» Εδώ και πολλά χρόνια (από τη δεκαετία του ’60) έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή που ξεκινά τουλάχιστον από την πλατεία της Υπαπαντής μέχρι την πλατεία της Φραγκόλιμνας. Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι πρόκειται για ευρήματα τουλάχιστον του 4ου π.Χ. αιώνα που επιβεβαιώνουν κατά πάσα πιθανότητα την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης στην περιοχή νοτίως του Κάστρου της Καλαμάτας, με την ονομασία Φαραί.

Εξήντα χρόνια από τότε, καμία σχεδόν πρωτοβουλία δεν ελήφθη για την ανάδειξη αυτών των τόσο σημαντικών ευρημάτων, που θάβονταν άρον άρον κάθε φορά που οι Δημοτικές Αρχές επιχειρούσαν μια υποτυπώδη ανάπλαση του χώρου. Η δικαιολογία γνωστή και χιλιοπαιγμένη: αντιδρά η τοπική Εκκλησία, που δεν επιθυμεί να «μπλέξει» με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Έτσι ήταν όλοι ευχαριστημένοι: η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανεπάρκειά της να αναδείξει το θέμα και να ζητήσει χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες (δήμαρχοι, νομάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες κ.ο.κ.) οι οποίοι δήλωναν αδύναμοι να αντισταθούν στη «δύναμη» της Εκκλησίας.

Έφτανε μια απλή δήλωση του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου ότι όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση για την αρχαιολογική ανάδειξη του χώρου, αλλά επιπλέον την επιθυμεί και, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διαποίμανση του λαού της Μεσσηνίας.

Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να αναταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της στασιμότητας και της μεταβίβασης των ευθυνών από τον έναν στον άλλον και όλων μαζί σε έναν.

Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση τη συστράτευσή μας με όσους αγωνίζονται για να έρθει επιτέλους στο φως το απώτερο παρελθόν του τόπου μας.

Από μια τέτοια προσπάθεια, δεν πρόκειται να βγει κανείς ζημιωμένος. Για το λόγο αυτό καλούμε τον κ. δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το όλο ζήτημα, συνδέοντας το όνομά του με ένα τόσο εμβληματικό έργο για την πόλη, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ομοίως η Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης μας οφείλει να αφουγκραστεί τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας και να διεκδικήσει περισσότερες χρηματοδοτήσεις για την έναρξη και ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου.

Ταυτόχρονα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, που έχει την έδρα μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικότερα από την πλατεία Υπαπαντής, μπορεί και πρέπει να προσφέρει με τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του στην αειφόρο διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αρωγοί στις προσπάθειες αυτές θα πρέπει να σταθούν απαραίτητα και οι Μεσσήνιοι βουλευτές (ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί), οι οποίοι είναι ανάγκη να «κρούσουν θύρες» και να εισακουστούν.

Προ πάντων, όμως, το λόγο έχουν και οι πολίτες της Καλαμάτας, περίοικοι και μη, οι οποίοι έχουν με τη σειρά τους την υποχρέωση να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε αυτή η δυναμική που έχει αναπτυχθεί να μην αποτελέσει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την Καλαμάτα”.

Α.Π.