Προχωρά και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας

Προχωρά και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας

Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προχθές στο υπουργείο, παρουσία των προέδρων Αριοχωρίου Παναγιώτη Σκούρα και Αρφαρών Αριστοτέλη Ματθαίου.

Με το μνημόνιο ενισχύεται και διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Δήμο Καλαμάτας και εξειδικεύονται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Καλαμάτας.

Αποφασίστηκε, δε, περίπου μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του μνημονίου να  συσταθεί Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (Ε.ΣΥ.Κ.) Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στελεχώνεται από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς και από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.

Μέσω του Ε.ΣΥ.Κ. προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αντιμετώπιση παρεμπορίου. Πολιτική Προστασία. Έλεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του Δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς. Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών.

Το ΕΣ.Υ.Κ. θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας.