4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου  Καλαμάτας από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου

Οι μαριονέτες και οι κάθε λογής θεατρικές κούκλες  ζωντανεύουν στην Καλαμάτα για τέταρτη χρονιά, από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου, παρά τις αντιξοότητες, συνεπείς στο ραντεβού τους με το οικογενειακό, παιδικό και θεατρόφιλο κοινό.

Το κουκλοθέατρο, αυτή η πανάρχαια τέχνη της ανθρώπινης έκφρασης, παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές της ανθρωπότητας, παρουσιάζεται στην πόλη με νέες καλλιτεχνικές προτάσεις από τις πιο σημαντικές ομάδες της τέχνης αυτής.

Στο φετινό Φεστιβάλ οι παραστάσεις εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση του φόβου και της ανασφάλειας.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα, διοργανώνοντας το πρώτο «σχολείο κουκλοθέατρου» για κάθε ενδιαφερόμενο. Σημαντικοί  δάσκαλοι της τέχνης του κουκλοθέατρου οργανώνουν  θεματικά δομημένα σεμινάρια – εργαστήρια πάνω στην κατασκευή και στην εμψύχωση της κούκλας και των ζωντανών αντικειμένων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όσο για τις καλλιτεχνικές ομάδες κουκλοθέατρου που συμμετέχουν, είναι από τις πιο σημαντικές στη χώρα με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Συγκεκριμένα: Το Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ με την παράσταση «Της Μουσικής Τα νήματα», η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό, με την παράσταση «Φεγγαρόσουπα», το κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ του Χρήστου Αυτσίδη, με την παράσταση «Νερόμυλε… για σένα», ο θίασος «Hop Signor Puppet Theatre» με την παράσταση «Καμηλοπάρδαλη», ΟΥΠΣ! το κουκλοθέατρο με την παράσταση «οι ατρόμητοι πειρατές», ο κουκλοπαίκτης – κουκλοποιός Στάθης Μαρκόπουλος με το κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια» που παρουσιάζει, με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση- πρόγραμμα «εξωστρέφεια», την παράσταση «Μικρός οδηγός για υποψήφιους σχοινοβάτες» και μια δεύτερη για ενήλικες με το έργο λαϊκού θεάτρου «ΦΑΣΟΥΛΗΣ καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου». Τέλος, ο Θίασος κουκλοθέατρου «Τα φτερά του Μύθου» που παρουσιάζει το «Όσο πιο γρήγορα», που βασίζεται στο έργο «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.

Επιπλέον οι ομάδες κουκλοθέατρου της πόλης θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους τις Κυριακές 4 και 18 Οκτωβρίου. Αναλυτικά είναι η «Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής με τις παραστάσεις «Το δώρο της παπλωματούς» και «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», η ομάδα Τσικιμπόμ με την παράσταση «Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες», η ομάδα ΜΟΥ-ΦΑ με το πρωτότυπο έργο «Ο βασιλιάς που πεινούσε σαν λύκος», η ομάδα κουκλοθέατρου «ΓΟΥΠΑΤΟΥ» με το ιδιαίτερο έργο «Το όνειρο του Λυσίμαχου» και η καινούργια εφηβική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ με την παράσταση σωματικού θεάτρου και κούκλας «Η πύλη των κόσμων».

Τέλος, διοργανώνονται τρία σημαντικά σεμινάρια-εργαστήρια με τους σημαντικούς εκπαιδευτές καλλιτέχνες Χρήστο Αυτσίδη (δίωρο σεμινάριο), Ηρώ Θεοδώρου μαζί με τη Βάσω Γιαρένη (εξάωρο εργαστήρι) και τον Στάθη Μαρκόπουλο (τετράωρο) με θέμα την εμψύχωση και κατασκευή θεατρικής κούκλας και ζωντανών αντικειμένων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, φοιτητές και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος την τέχνη του κουκλοθέατρου.

Πληροφορίες για συμμετοχή στα σεμινάρια και παρακολούθηση παραστάσεων στα τηλέφωνα: 2721021653, 2721082864, 6977437279, 6971540945.