Ανοίγει «παράθυρο» ( ; ) για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής μετά την ερώτηση Χαρίτση

Ανοίγει «παράθυρο» ( ; ) για την ανάδειξη  των αρχαίων της Υπαπαντής μετά την ερώτηση Χαρίτση

-«Το μπαλάκι» στο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

«Παράθυρο» προς την κατεύθυνση της λύσης άνοιξε η παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την οποία κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού για τη συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής, παράλληλα με την απαραίτητη σύγχρονη ανάπλαση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας να γνωρίζουν και να «επικοινωνούν» με την ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε το σχεδόν πάνδημο αίτημα πολιτών και φορέων της πόλης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων, αλλά και τις παρεμβάσεις αρχαιολόγων, αυτοδιοικητικών, προσωπικοτήτων και του μητροπολίτη Μεσσηνίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού, αφού ανέφερε τις «κατά το νόμο» κινήσεις στις οποίες είναι υποχρεωμένη να προβεί, επανέλαβε ότι ισχύει η παλαιότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ του 2011 περί μη ανάδειξης.

Εμμένοντας στην άποψή της ότι η κατάχωση των ευρημάτων προστατεύει καλύτερα τα αρχαία, άφησε παρ’ όλα αυτά «ανοικτό παράθυρο» για λύση. Όπως τόνισε στην ομιλία της, απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση, σε περίπτωση που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας, προσκομίσει νέα στοιχεία, το ΥΠΠΟ θα πράξει αυτό που πρέπει και θα παραπέμψει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ για νέα γνωμοδότηση.

Η απάντηση της υπουργού στον Αλέξη Χαρίτση καθιστά πλέον σαφές ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, προκειμένου να κατατεθεί νέα επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία θα προβλέπει ότι, παράλληλα με την απαραίτητη ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, θα αναδειχθούν και θα παραδοθούν στους πολίτες της Καλαμάτας τα αρχαία ευρήματα.

«Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί και θα είμαστε όλοι αρωγοί σε ό,τι χρειαστεί, ώστε η Καλαμάτα να ανακτήσει και να αναδείξει τον αρχαιολογικό της πλούτο» σημείωσε σχετικά ο βουλευτής.