Αντιβιοτικά φάρμακα μόνο κατόπιν οδηγίας από το θεράποντα ιατρό

Αντιβιοτικά φάρμακα μόνο κατόπιν  οδηγίας από το θεράποντα ιατρό

Σε κοινή τους ανακοίνωση Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας αναφέρονται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών, συστήνοντας στον κόσμο τα εξής:

«Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα πιο σημαντικά υγειονομικά προβλήματα και θα έχει συνέπειες που στο μέλλον θα αντιμετωπίσει η κοινωνία μας, με την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη κατάχρηση των αντιβιοτικών. Η νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση των αντιβιοτικών μονο με ιατρική συνταγή από 1η Σεπτεμβρίου 2020, υπήρξε ένα πάγιο αίτημα όλων των επιστημόνων υγείας της χώρας μας.

Έτσι, από 1/9/2020 όλα τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, με εξαιρέσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που και πάλι όμως θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή του ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού. Η δε παράβαση του νόμου επισύρει αυστηρές ποινές.

Η εγκατεστημένη νοοτροπία χρόνων, όπου ο καθένας από εμάς είχε αποθηκευμένα στα ντουλάπια του παρακαταθήκες αντιβιοτικών, δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Όμως, όλοι οι υγειονομικοί είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους προς αυτή την κατεύθυνση και να λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα μόνο κατόπιν οδηγίας από το θεράποντα ιατρό τους».