Δήμος Καλαμάτας: Ψηφιακός Δήμος, έξυπνη πόλη, καινοτομία παντού

Δήμος Καλαμάτας: Ψηφιακός Δήμος,  έξυπνη πόλη, καινοτομία παντού

Το τρίπτυχο για να προχωρήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σύμφωνα με τον Νίκο Μπασακίδη

«Στην Καλαμάτα διαθέτουμε υποδομές, που ευρηματικές και καινοτόμες σκέψεις θα μπορούν να αναπτυχθούν και ως Δημοτική Αρχή θα υποστηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια. Καινοτομία παντού», ανέφερε χθες ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νίκος Μπασακίδης. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο αντιδήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων για τα όσα η Δημοτική Αρχή υλοποιεί και προγραμματίζει: «Σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται ψηφιακά, η πρόσφατη υγειονομική κρίση άλλαξε τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητά μας, δοκίμασε θεσμούς και τη λειτουργία της διοίκησης, άλλαξε τη λειτουργία της αγοράς και δημιούργησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στην κρίση αυτή, ο Δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν εξ αποστάσεως εξοικειωμένοι πλέον με νέα κανάλια επικοινωνίας.

Λειτουργήσαμε και ήμασταν δίπλα στον πολίτη λόγω των Ψηφιακών Υποδομών και των Υπηρεσιών που έχουν εδώ και χρόνια δημιουργηθεί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όμως, δεν επιβάλλεται από μία κρίση, αλλά είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης. Οι πόλεις αλλάζουν, όπως και οι ανθρώπινες συμπεριφορές.

Συμμετέχοντας σε δίκτυα πόλεων, συνεργαζόμενοι με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συμπορευόμενοι με την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, χαράσσουμε τη στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δήμου και μιας Έξυπνης Πόλης.

Για τον Ψηφιακό Δήμο, προωθούνται τα εξής: Η αναδιοργάνωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου που προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η σύνταξη ενός σχεδίου ανθεκτικότητας τόσο των υποδομών όσο και των λειτουργιών του Δήμου απέναντι σε κρίσεις (φυσικές καταστροφές, υγειονομική κρίση κ.λπ.). Η λειτουργία πλατφόρμας Παρατηρητηρίου των Πολιτών, μέσω του οποίου με ενιαίο τρόπο ο πολίτης θα επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του Δήμου και θα λαμβάνει ενημερώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η κατασκευή πλατφόρμας «Διορθώνω το σχολείο μου», για τη δημιουργία ταυτότητας κάθε σχολικής μονάδας.

Για την Έξυπνη Πόλη: Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών (infopoint) στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία, με πληροφορίες από ένα αποθετήριο πολιτιστικών και τουριστικών δεδομένων. 

Κατασκευή ενός WebGIS χάρτη επιχειρηματικότητας, που θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τις Χρήσεις Γης, τις δημοτικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ΟΚΩ, για σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά. 

Δημιουργία ενός ψηφιακού Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής όπου θα αποτυπώνονται με έξυπνους μετρητές οι καταναλώσεις ενέργειας και ύδατος, σε όλες τις δημοτικές υποδομές. Εκεί, θα εμφανίζονται πληροφορίες για την κινητικότητα στην πόλη, θα παρέχονται τιμές Περιβαλλοντικών Δεδομένων (Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Ανέμων, Υετού και Εκπομπών ρύπων), θα υπάρχει ενημέρωση τιμών ακραίων φυσικών φαινομένων  (Πλημμυρών, Σεισμού και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την  εφαρμογή καινοτόμων ιδεών. Στην αγροτική παραγωγή, στην Πολιτική Προστασία, στην Κινητικότητα στην πόλη, στην επιχειρηματικότητα».