Έκθετη η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης για την καταβολή αποζημίωσης στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ

Έκθετη η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης για την  καταβολή αποζημίωσης στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανεξαρτητοποίηση του Μανώλη Δουρούμη

«Φωτιές» άναψε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης η ερώτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, σχετικά με το «παραστατικό» χρηματικής αποζημίωσης που εκδόθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ, Γιώργο Δαβίλλα, ύψους 2.417 ευρώ, που αφορά στην αποζημίωσή του ως προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης για 4 μήνες και συγκεκριμένα τους Νοέμβριο- Δεκέμβριο του 2019 και Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2020.

Ο κ. Κοτταρίδης έθεσε ζήτημα τόσο ηθικής τάξεως, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ προχωρά στην καταβολή αποζημίωσής του την ώρα που δύο υπάλληλοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έθεσε και δύο ζητήματα νομιμότητας αυτής της ενέργειας: πρώτον, ότι η συγκεκριμένη χρηματική εντολή εκδόθηκε χωρίς να έχει εγκριθεί η οικονομική κατάσταση της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης και, δεύτερον, ότι αυτή η ενέργεια καταπατά στην ουσία την απόφαση 511/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και όριζε τις προϋποθέσεις καταβολής αποζημίωσης στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ.

Κλείνοντας ο κ. Κοτταρίδης ρώτησε τον κ. Δαβίλλα αν προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα και το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο για το πώς προτίθεται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την ηθική τάξη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος εξήρε την προσωπικότητα του προέδρου της ΚΕΑΔΗΜ, Γιώργου Δαβίλλα, και όλα όσα έχει κάνει κυρίως στον τομέα πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης με μεγάλο κόπο και προσωπικό χρόνο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αποζημίωση αφορά κυρίως χρήματα που έχει δαπανήσει ο ίδιος για να στηρίξει όλη αυτή του την προσπάθεια. Στο ίδιο μήκος «κύματος» ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η τοποθέτηση του Γιώργου Δαβίλλα, που υπεραμύνθηκε της αποζημίωσης που έλαβε, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει δαπανήσει χρήματα απ’ την «τσέπη του», έχει μεταβεί στην Αθήνα με δικά του έξοδα και πολλά άλλα ακόμα, για δουλειές που αφορούν στην «Κοινωφελή Επιχείρηση» και συγκεκριμένα τον τομέα του Πολιτισμού. Επίσης, παρουσίασε και ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο η πληρωμή του είναι νόμιμη.

Οι απαντήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ικανοποίησαν τον Νίκο Κοτταρίδη, που επισήμανε ότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι ο κ. Δαβίλλας δεν προσπαθεί ή έθιξε τις ικανότητές του, αλλά αυτά που είπε αφορούν και ηθικά ζητήματα, καθώς εργαζόμενοι της ΚΕΑΔΗΜ παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και νομικά καθώς καταπατούν αποφάσεις του Σώματος, ενώ υπενθύμισε ότι αυτός ακριβώς είναι και ο θεσμικός του ρόλος στο Σώμα, ο «έλεγχος» της Δημοτικής Αρχής.

Μανώλης Δουρούμης: «Ανεξαρτητοποιούμαι, δε θέλω να είμαι μέλος αυτής της δημοτικής ομάδας»

Μεγάλη ένταση επί του συγκεκριμένου θέματος σημειώθηκε και μεταξύ Δημοτικής Αρχής και του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Μανώλη Δουρούμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δουρούμης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν αυτός που έφερε στο «φως» την «παράνομη» καταβολή αποζημίωσης στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ τις προηγούμενες ημέρες. Ακούγοντας όσα είπαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Δαβίλλας, τον κάλεσε αν έχει έξοδα να καταθέσει «παραστατικά» και να πληρωθεί γι’ αυτά, όχι όμως ως αποζημίωση του προέδρου της ΚΕΑΔΗΜ. Κλείνοντας, σημείωσε ότι δε θέλει να ανήκει σ’ αυτή τη δημοτική ομάδα και ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.

Σχολιάζοντας αυτή την ανεξαρτητοποίηση ο Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε ότι ο Μανώλης Δουρούμης φαίνεται ότι από καιρό είχε πάρει τις αποφάσεις του, και ο ίδιος θα συνεχίσει να αφήνει όλες τις «φωνές» ελεύθερες να εκφράζονται, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και με τον κ. Δουρούμη.

Τσώνης: «Αν έχετε στοιχεία για κακοδιαχείριση, να πάτε στον εισαγγελέα αύριο το πρωί»

Στην τεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε πάνω στην ερώτηση του κ. Κοτταρίδη, ακούστηκε απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι αποζημίωση είχε λάβει κατά το παρελθόν και η πρώην πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας Γεωργία Παναγοπούλου, ενώ άφησαν και αιχμές για κακοδιαχείριση.

Σχετικά με την αποζημίωση που είχε λάβει η κα Παναγοπούλου τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης, που διευκρίνισε ότι είχε πάρει αποζημίωση μέχρι το 2018, ενώ από τότε η νομοθεσία άλλαξε και ούτε η κα Παναγοπούλου είχε λάβει αποζημίωση ως πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Το λόγο πήρε και ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο οποίος ζήτησε απ’ τη Δημοτική Αρχή καθαρές απαντήσεις στο ζήτημα που προέκυψε για τον κ. Δαβίλλα, ενώ για τις «αιχμές» που αφορούσαν στη δική του δημαρχοντία, ζήτησε να σταματήσουν και όποιος έχει στοιχεία να πάει αύριο κιόλας στον εισαγγελέα, καθώς ο ίδιος δε φοβάται τίποτα.

Νοέμβριος 2019: Αποζημίωση στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ μετά το διαχειριστικό έλεγχο και εφόσον τα οικονομικά δεδομένα το προβλέπουν

Τα όσα διημείφθησαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα γράφουμε κατόπιν πληροφοριών, αφού ως ΜΜΕ δεν είχαμε «καλεστεί» για να έχουμε φυσική παρουσία. Ωστόσο, επειδή ήμασταν «παρών» όταν ελήφθη η απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης στον πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ, στο «ρεπορτάζ» της 22ας Νοεμβρίου στο «Θάρρος» σημειώναμε ότι και τότε είχε σημειωθεί ένταση στη συζήτηση.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, όπως και η τοποθέτηση τότε του Γιώργου Δαβίλλα, σημείωναν ότι η καταβολή των 718,20 (μηνιαία) ευρώ όπως είχε οριστεί για τον πρόεδρο της «Κοινωφελούς Επιχείρησης» θα γίνει μετά το διαχειριστικό έλεγχο και εφόσον τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης το προβλέπουν. Η σχετική απόφαση 511/2019 ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τον Χρήστο Θεωδορακόπουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να την καταψηφίζει.

Του Κώστα Γαζούλη